Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Kamelia

Navnet bag kameliaen

Det er stadig vinter, men dagene bliver længere, og kameliabuskene begynder at blomstre som et sikkert tegn på forår. Geografisk Have huser en ganske unik samling af kamelia i Danmark. Denne lidt sarte plante er nemlig ikke så nem at have udenfor i et koldt dansk vinterklima, men den er til gengæld også umulig at have inde i en stue.

Hvem var Janet Waterhouse?

Men inde i Væksthuset i Geografisk Have kan vi nyde de smukke planter. Mange af planterne har interessante navne, der dækker over hver sin spændende fortælling, hvis man dykker ned i historien. Flere af planterne er opkaldt efter mennesker, som jeg ikke umiddelbart vidste hvem var. Hvem var for eksempel Janet Waterhouse, som én af vores kamelia i Væksthuset hedder? Ja, faktisk var Janet Waterhouse ikke en særligt kendt person, men hun var gift med en australier, der var meget kendt i de botaniske kredse, der interesserede sig for kamelia. Han hed Eben Gowrie Waterhouse og han og hans kone boede i Australien.

Præsidenten for det internationale kameliaselskab

Eben G. Waterhouse var en aktiv herre hele sit liv. Han var professor i germansk kultur, og siden blev han også kendt som en dygtig haveentusiast, der gik meget op i have-arkitektur. I sine sidste år blev han sammen med sin ene søn også en kendt forædler og forsker i kamelia. Hans søn drev et gartneri, og far og søn har sikkert fået meget tid til at gå med kamelia-dyrkning. Men at dyrke kamelia er naturligvis ikke nok. Derfor opretter Eben Waterhouse sammen med fire andre kameliaentusiaster The Australian Camellia Research Society. Som en af verdens førende kameliaentusiaster blev han også i en årrække præsident i det internationale kameliaselskab.

Eben G. Waterhouse forædlede over 50 forskellige navngivne sorter. I 1952 opkaldte han således den hvide kamelia efter sin kone ’Janet Waterhouse’. Han har i øvrigt også lavet den sort, der hedder ’Merrillees’, der ligesom ’Janet Waterhouse’ er en fyldt rent hvid kamelia. Denne kan også ses ved et besøg i Væksthuset i Geografisk Have.

Skrevet af Gartner og Kultur og – Naturformidler, Niels Melballe.