Kvan

Undertiden kan det være rigtig dejligt, at kunne gå ud i sin egen have og hente forskellige krydderurter til brug i køkkenet. En af de urter som for tiden er flot, med sine kugleformede skærme og purpur stængel, er kvan. Kvan er en stor skærmplante som mange måske lidt har glemt, hvad man egentligt kan bruge til. Men i gamle dage var det en værdifuld plante at eje i sin have. Planten har nemlig mange gode medicinske egenskaber og så indeholder den også vitaminer.

Kvangårde

Der findes mange arter af kvan. Den art vi bruger som køkkenurt hedder Angelica archangelica og den vokser faktisk vildt i Danmark. Den vokser også fint i resten af Skandinaven. På Færøerne har man ligefrem haft Kvangårde, hvor man dyrkede planten, som er en af de få urter, der vil vokse godt i det barske våde sommerklima i Nordatlanten. Kvan er som sagt vitaminrig og Færøske søfolk har derfor brugt den som middel mod skørbug og forkølelse.

Det bittersøde køkken

I dag bruges kvan mest som prydplante. Også skovkvan og koreansk kvan bruges som prydplanter, især i staudebede og blomsterrabatter. De store smukke skærme er nemlig meget dekorative og skulpturelle. Men man kan altså også bruge den almindelige kvan i køkkenet til fiskeretter og pomfritkrydderi eller kogt sammen med frugt i for eksempel marmelade. Først på sommeren kan man også høste stænglerne for at kandisere dem og spise dem som en slags slik. Men den lidt bittersøde smag tiltaler formentligt ikke ret mange børn i vore dage.

Frøstand

Hvis du vil se kvan i Geografisk Have, står med frøstand i Krydderurterhaven sammen med den lige så høje fennikel der  blomstrer i øjeblikket. Og hvis du vil prøve at dyrke den i din egen have, så kan den sås fra frø eller købes i planteskoler. Den er ret nem at dyrke, men vil helst ikke stå meget tørt. Husk at den skal have god plads, for det er ikke nogen alpin småsag, som sådan lige overses.

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her