Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Kvalkved – eller ulvsrøn

November måned byder ikke på meget blomstring ude i haven, men foreløbig så må vi jo sige, at det har været usædvanligt mildt, og derfor er der stadigvæk enkelte planter der blomstrer. For eksempel står mine egne stolte kavalerer stadig og er flotte.

Gule bær

Men der er også stadigvæk mange smukke bær på træer og buske. En af dem er vores hjemlige kvalkved. Kvalkved vokser nemlig vildt forskellige steder i Danmark. Men den er også en af de planter, vi bruger i vores haver, da det er en flot plante især i efteråret, hvor den står med sine røde eller gule bær. Selvom det ikke er almindeligt for kalkved, findes der faktisk sorter med gule frugter, hvilket du også kan se flere steder i Geografisk Have.

Viburnum opulus

Kvalkved med det botaniske navn Viburnum opulus er en af de planter, som jeg har beskæftiget mig en hel del med i år i Geografisk Have. Til næste år skal vi nemlig til at renovere et af havens bede i ’Korea’. Og i det bed står der nemlig en gulfrugtet kvalkved. Men kan det nu passe at en plante, der er hjemmehørende i Danmark, også kan findes i Korea? Ja, det er der faktisk ikke enighed om i fagkredse, for det kan være svært vide, om en plante er indført af mennesker eller naturligt hjemmehørende et pågældende sted.

Vokser i Nordamerika

Hvis man videre på sin tur i Geografisk Have går til ’Nordamerika’, og har øjnene med sig, kan man også støde på en kvalkved der. Men her er der tale om en anden art af kvalkved, som netop vokser i Nordamerika. Det er Viburnum trilobum. De to arter ligner imidlertid hinanden så meget, at et universitet i USA for tiden forsker i deres præcise slægtskab. Der er nemlig langt Fra Europa til Amerika, så hvordan går det lige til, at de er så ens?

Uspiselige bær

Under alle omstændigheder er kvalkved en rigtig smuk plante, hvis bær ofte sidder til helt hen ved juletid. Bærrene er tilsyneladende ikke et specielt stort hit hos dyrelivet, og deraf kommer også plantens gamle danske navn ’ulvsrøn’, som er en lidt nedsættende hentydning til de uspiselige bær.

Skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler Niels Melballe.