Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Kejserbusk på fremmet grund

Kejserbusk på fremmet grund

Selvom det er ved at være vinter ude i haven, så findes der alligevel enkelte planter der blomstrer på denne tid.

Vinterblomster

Kejserbusken, eller Viburnum farreri, står i øjeblikket i fuldt flor her i Geografisk Have. Det er formentligt en af vores smukkeste vinterblomstrende buske. Den står yndigt med sine sart lyserøde blomster, som er iøjnefaldende på den nu bladløse busk. Man kan måske godt undre sig over, at planten vælger at blomstre i november måned og et godt stykke gennem vinteren, men det gør den heller ikke i sit hjemland.

Kejserbuskens hjemland

I det Nordlige bjergrige Kina, hvor kejserbusken findes naturligt, vokser den i over 1500 meters højde. Her er vintrene altid barske. Så i kejserbuskens hjemland, blomstrer den også først i april og maj. Men i det danske milde vintervejr, som tit først for alvor indfinder sig hen mod nytår, eller helt udebliver, bliver planten snydt, og blomstrer derfor allerede i november. Det er muligvis også derfor vi kun meget sjældent ser frugter på kejserbusken, for der er ikke ret mange insekter til at bestøve den. Men der er heller ikke varmt nok til, at den kan modne sine bær, der ellers ville blive røde, som vi kender det fra mange andre arter af Viburnum.

Navn efter plantejæger

Viburnum farreri er i øvrigt navngivet til ære for Reginald Farrer, som var med til at indføre planten sammen med William Purdom. De to herrer var begge ihærdige plantejægere, og de foretog i fællesskab en stor ekspedition til Tibet og Gansu-provinsen. William Purdom var oprindeligt uddannet gartner og havde blandt andet arbejdet som overordnet gartner i Kew Botanical Garden, som var og er en af de vigtigste botaniske haver i Europa. På trods af Purdoms åbenlyse talent, blev han fyret fordi han agiterede for bedre arbejdsforhold, især for eleverne og de nyansatte. Men selv hans tidligere chef var nødt til at erkende at Purdom var et særdeles kvalificeret bud på en kandidat, der kunne sendes ud til Kina, for at finde nye planter. Og det blev da også ham, der fik æren for at have indført bla. kejserbusken. Han fik selv opkaldt flere planter efter sig, som eksempelvis Rhododendron purdomii.