Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Hyldebusken

Hyldebusken

I denne klumme vil jeg se nærmere på en af Danmarks smukkeste hjemmehørende buske. Det er naturligvis hyldebusken, jeg tænker på. Lige om lidt blomstrer de overalt i landet med deres smukke hvide skærme af blomster, der dufter skønt af midsommer.

Danske hyldearter

Der findes tre arter af hyld i Danmark. Men det er kun almindelig hyld: Sambucus nigra, der er hjemmehørende. Derudover har vi druehyld som får røde bær, og sommerhyld som ligner vores almindelig hyld meget. Vildtvoksende er sommerhyld dog ekstremt sjælden i Danmark, og pt. vokser den kun fire kendte steder i landet.

Undgå giften

Alle hyld er giftige. Almindelig hyld er dog den mindst giftige. Men mange af plantedelene indeholder kemiske forbindelser, der er giftige, og det er også derfor, at man ikke må spise rå hyldebær. Bærrene skal koges i mindst 20 minutter, før de kan spises. Dog er blomsterne på almindelig hyld ikke giftige, og man kan derfor lave saft af dem. Man skal blot være forsigtig med ikke at forveksle dem med druehyldens blomster, der er giftige. Druehylden er imidlertid heldigvis afblomstret, når den almindelige hyld står i blomst, og der sker derfor ikke så mange forvekslinger.

Magisk hyld

Hylden har været kendt som lægeplante siden middelalderen, og både overtro og magi har været forbundet med planten. I gamle dage plantede man tit hyldebuske op ad huset, da man mente, at det ville holde ondskab væk. Yngre generationer kender måske hylden gennem dens engelske navn ’Elderflower’, fordi man i Harry Potter universet finder den legendariske tryllestav “The Elder Wand”, som er lavet af hyldetræ.

En fordelagtig haveplante

Hyld er en udmærket og særdeles nem plante at dyrke. Den kræver ikke meget pasning, den tåler fint beskæring, og så er det en god plante for insekterne. Der findes efterhånden en del forskellige sorter af almindelig hyld, både rødbladet, broget og fliget. Så der skulle være gode muligheder for at finde en sort, der passer til ens egen have. I Geografisk Have har vi foreløbig kun helt almindelige hyld, som dog lystigt sår sig selv både her og der. Blandt andet kan du se en stor flot hyld i vores temahave ’Naturhaven’.