Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Honningrosen – et kinesisk lykkefund

Honningrosen – et kinesisk lykkefund

Nu er det blevet den sæson, hvor roserne begynder at blomstre. Der findes ca. 200 arter af roser og mange flere hybrider og sorter. Faktisk er det næsten helt uoverskueligt, så mange forskellige der efterhånden findes. Geografisk Haves grundlægger Aksel Olsen indførte lige omkring 40 arter af roser til Danmark, som næsten alle kan ses i Haven i dag.

Smuk med hyben og torne

En af de vildarter som vi har i Geografisk Have er honningrosen, med det botaniske navn Rosa helenae. Honningrosen kommer fra Kina og er en af de roser der kan blive meget store. Dens grene kan vokse flere meter på en sæson. Den får store klaser af hvide blomster som senere bliver til smukke klaser af hyben. Og som næsten alle andre roser, er honningrosen også udstyret med torne. Der er ikke så mange, men dem der er, er store og frygtindgydende.

Mutationen efter ulykken

Honningrosen blev indført til Europa gennem Ernest Wilson i 1907. Ernest Wilson er en af verdens mest kendte plantejægere. Han foretog mange rejser i Asien og indførte en betydelig mængde planter. Disse ture var som regel ganske farlige og der var ingen garanti for at komme levende hjem. Wilson kom dog altid helskindet tilbage til USA fra Asien. Det der tog livet af ham og hans kone, var en bilulykke i 1930. Et år hvor der også skete det interessante, at Aksel Olsen herhjemme i Danmark, arbejdede med netop honningrosen som Wilson havde indført. Aksel Olsen fik frembragt en mutation at rosen, som var fuldstændig tornefri, og havde skønne halvfyldte blomster.

Lykkefund

Denne rose fik navnet ’Lykkefund’ og er i dag en af de roser der er kendt i næsten hele verden. Den kan i øjeblikket ses blomstre i Geografisk Have både i Naturhaven og i Kina-området over for vandkunsten. Hvis man vil sammenligne med vildarten kan man finde den på græsstien skråt over for Aksel Olsens gravsten tæt ved Grotterne i Syvdalen. Lykkefund-rosen findes naturligvis også i Aksel Olsens egen private have, som er åben for besøgende i juli og august måned.

Den opmærksomme gæst vil også vide at Geografisk Haves café også er opkaldt efter rosen, nemlig med navnet ‘Café Lykkefund’.