Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Guldlærk

Guldlærk

Efteråret bugner af farver på buske og træer. Røde, gule og brune farver i alle nuancer toner frem overalt. Blandt de fineste, må være Guldlærk Pseudolarix amabilis.

Lavere end lærk

Guldlærk er et løvfældende nåletræ, som minder meget om lærk. Træet kommer fra Kina, hvor det vokser i den sydøstlige del af det enorme land. Det vokser i et klima der normalt er varmere end det danske og derfor vokser det ikke så meget i Danmark som i sit hjemland. I Danmark bliver en Guldlærk typisk max. 10 til 12 meter højt – kun det halve af, hvad træet kan blive i Kina, og altså også lavere end et almindeligt lærketræ.

Gyldengult i haven

Desuden er det et meget langsomt voksende træ, så man kan roligt plante det i sin have. Det er et utroligt fint havetræ, som især på denne årstid står flot, når alle dets nåle skifter farve til gyldengul. Og sådan står det i ganske lang tid, før det taber nålene.

Nørdet navneforvirring

I Geografisk Have kan man se Guldlærk tæt på Grotterne, ved det store kryds med et birketræ. Hvis man ser på skiltet ved Guldlærken, vil man bemærke, at der faktisk ikke står Pseudolarix amabilis, men derimod Pseudolarix kaempferi. Og det er sådan set forkert. Det skyldes den store navneforvirring som Guldlærk har været offer for: Da den i sin tid blev indført fra Kina til Europa af Robert Fortune, kaldte man planten Abies kaempferi. Man troede altså at det var en ædelgran-art. Senere foreslog nogen at lægge den ind i lærkeslægten og kalde den Larix amabilis. Andre ville give den sin egen slægt og kalde den Pseudolarix, og her mente nogen så, at den skulle hedde P. kaempferi. Men i 1919 endte det med, at en af verdens mest anerkendte botanikere, døbte den Pseudolaris amabilis. Dog hænger de gamle navne alligevel ved, og nogle botanikere bruger derfor stadigvæk Pseudolarix kaempferi, selvom det i dag ikke anerkendes som et synonym for denne skønne plante. Ud over de hér nævnte navne, har Guldlærk fire andre anerkendte synonymer, som de botanikinteresserede kan slå op på www.theplantlist.com.

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.