Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Gedeblad // planter med dyrenavne

Gedeblad // planter med dyrenavne

I denne uge skal det handle om den planteslægt som på dansk kaldes Gedeblad. Gedeblad hedder på latin Lonicéra og den består af omkring 180 arter. Blandt dem findes blandt andet den, som vi også kalder kaprifolie. Af visse botanikere kaldes flere gedebladarter stadigvæk Caprifolium på latin, men de fleste botanikere er dog enige om at kalde den Lonicéra som også den berømte svenske botaniker Linné valgte. Men faktisk kaster navnet Caprifolium lys over det danske navn. For navnet kommer af den latinske sammentrækning af ‘caper’ som betyder ged og ‘folium’ som betyder blad.

Gedeøre

Men hvorfor hedder den så gedeblad? Det skyldes, at bladene, på i alt fald nogle af arterne, minder lidt om gedeøre. På gedeblad sidder bladene for det første overfor hinanden, det der i botanikken kaldes ‘modsatte blade’ og derudover er de helrandene, det vil sige utakkede. Dertil kommer, at bladene tit sidder i en lidt opadvendt vinkel, som får dem til at minde om en geds øre. I Geografisk Have er vi så heldige at have en meget fin og charmerende flok af geder, så man kan ved selvsyn undersøge, hvordan gedeøre ser ud!

Lonicéra slægten

Gedebladslægten er udbredt over store dele af verden. De fleste kender sikkert slyngplanten Kaprifolie Lonicéra caprifolium, som også vokser vildt i Danmark, så den kræver ikke yderligere introduktion. Men faktisk findes der mange andre interessante arter i denne slægt. Rigtig mange kender helt sikkert også Myrtegedeblad Lonicéra nitida, når de ser den. Den er brugt rigtig mange steder i offentlige beplantninger og er en af de få arter, der er stedsegrøn.

Værd at eje i enhver have

En af mine personlige favoritter i gedebladslægten er imidlertid Tatarisk gedeblad Lonicéra tatarica. Det er en løvfældende busk, der kan blive op til små tre meter. Den blomstrer i maj med små purpurfarvede blomster og senere kommer der orange bær, som er giftige, men meget smukke. De fleste gedeblad er meget nemme og hårdføre og er derfor også værd at eje i enhver have.

Adskillige arter adskillige steder

I Geografisk Have har vi adskillige gedebladarter og de kan ses i både Kina, Japan, Sibirien, Europa og Nordamerika, så rigtig god tur på opdagelsesjagten i den store have eller i dyrefolden, for at studere gedeørenes form!

[sc name=”blogauthor”]

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.