Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Elmetræerne breder sig igen

Elmetræerne breder sig igen

Kan I huske elmetræerne? Før år 2000 var der masser af elmetræer i Danmark. De stod især som flotte alléer eller i parker. De stod langs jernbanen eller i levende hegn. Og i vores byer var der rigtig mange af dem. Men så kom elmesygen. En lille svamp med det knap så mundrette navn ”Ophiostoma novo-ulmi” lod sig fragte rundt, fra træ til træ, med hjælp af en bille der hedder ”elmebarkbille”.

Elmesygen

Allerede i 1978 lavede man i Danmark en strategi for hvordan man skulle bekæmpe elmesygen. Man besluttede at fælde og destruere alle de træer der blev syge, for at sygdommen ikke skulle sprede sig. Og det gjorde man. Det virkede også i en længere årrække. Ifølge Københavns Universitet har man registreret, at Københavns kommune årligt fjernede 50 syge elmetræer fra 1985-1988. Fra 1988 – 1992 fjernede man 200 syge træer årligt. I 1993 steg tallet til 750 syge træer. Og i 1994 var der pludselig 2000 syge træer i Københavns kommune og det blev umuligt at følge med, til at holde elmesygen i ave. Tallene illustrerer meget godt, at det gik virkelig hurtigt i den årrække, ikke kun i København men i hele Danmark. Fra 1995 – 2000 døde stort set alle elmetræer i Danmark.

Overlevelse

Det paradoksale er, at når alle elmetræerne dør pga. svampen, så dør svampen også, da den ikke har nogen vært at leve på mere. Det samme gør elmebarkbillerne som kun lever på elm. Men hist og pist lå et lille elmefrø. Eller der stod et træ, der var så lille, at billerne ikke fandt det. De træer og de frø, er nu ved at være 20 år gamle. Dvs. at rundt omkring i det danske landskab, breder elmetræerne sig igen. I levende hegn, i skovbryn og også i Geografisk Have har elmetræerne overlevet.

Smag på Havens manna

I syvdalen har vi efterhånden haft så mange små elmetræer, der er blevet store, at vi har måtte fjerne en del af dem. Elms karakterisere frugt kaldet ”manna” kan man pludselig plukke igen, her 20 år efter elmesygen. Manna smager som ærter, en smag som den seneste generation af børn ikke kender. Men som den næste generation måske igen kommer til at vokse op med. 

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.