Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

De specielle stedsegrønne Osmanthus

De specielle stedsegrønne Osmanthus

I denne uges klumme vil jeg fortsætte i temaet ‘specielle stedsegrønne’. I denne uge skal det handle om duftosmanthus, Osmanthus x burkwoodii. Duftosmanthus er ikke ret almindelig i danske haver, men man ser den fra tid til anden. Det er en oftest tæt og kompakt busk med mørkegrønne blade, der både kan minde om kristtorn og oliven. På engelsk kaldes den også ’fragrant olive’, altså duftende oliven.

Velduftende, hvide blomster

Duftosmanthus er en såkaldt krydsning mellem to naturlige arter af Osmanthus, som er blevet lavet af en engelsk planteskole, hvis ejer hed Burkwood. Duftosmanthus blomstrer i august og september med velduftende, hvide blomster.

Menneskeskabt hybrid

I Geografisk Have kan man se adskillige arter af Osmanthus. Ovenfor nævnte art findes i Kina-området, hvilket er en tilsnigelse, da den faktisk ikke findes i naturen, men er en menneskeskabt hybrid, mellem to arter der næppe ville have fundet sammen i naturen, af den simple grund at den art Osmanthus delavayi vokser i Kina og den anden art Osmanthus decorus vokser i det vestlige mellemøsten.

Vintersart

I Væksthuset kan man se Osmanthus delavayi, som desværre er for sart til at kunne klare hårde vintre udendørs. En anden art, der også findes i Væksthuset er Osmanthus armathus som også kommer fra Kina. Som med mange andre stedsegrønne gælder det at, Osmanthus helst vil stå i læ og gerne delvis skygge, især vil de vil have skygge i morgen- og formiddagstimerne. Her er risikoen for at bladene bliver svedet om vinteren nemlig mindre. 

Djævletræ

Til sidst kan jeg for god ordens skyld nævne at Osmanthus i Danmark også er blevet kendt under det lidt ubehagelige navn “Djævletræ”, som så vidt vides skyldes, at nogle af Osmanthus-arterne har pigge på bladene.       

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.