Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

De første forårstegn

De første forårstegn

Her midt i vinterkulden er der sikkert mange af os, der går og venter på, at de første forårstegn skal vise sig i haven. Og de er faktisk allerede kommet! Midt i frost og kulde, hvor vinteren er allermest hård, blomstrer troldnød, på latin Hamamelis, og trodser blæst og kulde med sine fine små lysende blomster.

Troldnød er en smuk forårsbebuder

Troldnød er ikke ret prangende i sin blomstring, men går man tæt på, kan man se, at planten er fyldt med små fine gule og orange blomster på alle grene. Når vejret er mildt, kan man desuden også opleve, at blomsterne dufter. Troldnød er en skøn forårsbebuder, som minder os om, at alle træer og buske ikke er døde men bare sover og snart er klar til at springe ud.

Troldnød er nem at dyrke. Den er ikke krævende med jordforhold. Den vil helst stå lidt i skygge, fordi det egentligt er en skovplante, men den trives også fint i fuld sol. Hen på sommeren kan man endda – hvis man er heldig – høre nogle små smæld fra planten. Det er frøkapslerne, der åbner sig og skyder frøene ud af kapslen. Det er også det, der har givet planten dens danske navn; troldnød, fordi man i gamle dage troede, at planten måtte være forhekset. I dag anvendes troldnød til at udvinde æteriske olier til brug i kosmetik-produkter.

Smukke høstfarver

I sommermånederne står troldnød med grønne blade, der minder lidt om bladene på almindelig hassel, men om efteråret kan man være heldig, at troldnød slutter af med en opvisning i smukke høstfarver.

Tre arter der blomstrer om vinteren

Der findes flere arter af troldnød, hvoraf tre af arterne blomstrer om vinteren. De blev indført til Europa for omkring 150 år siden. Den almindeligste og mest solgte troldnød er formentligt hybriden Hamamelis intermedia, som er en krydsning mellem to andre arter, hvorunder der også findes en del sorter.

Troldnød i Geografisk Have

I Geografisk Have kan du lige nu se troldnød-arten Hamamelis japonica, der blomstrer med gule blomster. Du kan både opleve den i Japan-området, over for Rosenhaven, og i den øverste del af Syvdalen ud mod plænen. Det er et fantastisk og næsten uforståeligt syn på denne årstid, som ses alt for sjældent!

[sc name=”blogauthor”]

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.