Nu har sensommeren så småt listet sig ind på os, og den tid, hvor vi skal høste, sylte og henkoge til den lange vinter, er over os. En af de ting, jeg holder meget af, er brombærmarmelade. Det smager fantastisk. Men derudover har jeg faktisk ikke så meget til overs for brombærplanter. De kan nemlig være lidt af en udfordring for en gartner.
Gartnerens dilemma
De lange stikkende ranker, som kan vokse flere meter på bare en enkelt sommer, kan godt blive en plage. Hvis man klipper dem ned, virker det næsten som om, de bare kommer dobbelt tilbage. Men naturligvis kan de også være enormt smukke, når de står med deres smukke sorte bær – og igen, de smager jo himmelsk! Heldigvis findes der i dag også tornefri brombær, som man noget nemmere kan slippe løs og dyrke i sin have. Det er en stor fordel.
Brombærsektioner
Brombær (Rubus fruticosus) er en af de planter der er naturligt hjemmehørende i Danmark. Den vokser vildt i vores skove og krat. Faktisk har vi flere arter i Danmark. Slægten er nemlig så stor, at man har inddelt den i såkaldte ’sektioner’, hvoraf brombær blot er én sektion af arter.
Se seks forskellige
Hvis man vil gå på opdagelse i Rubus-slægtens mange forskellige arter, så er Geografisk Have et udmærket sted at besøge. Aksel Olsen, som grundlagde haven, indsamlede nemlig mange arter, og man kan stadig finde hele seks forskellige brombærarter i Geografisk Have. I Geografisk Have kan du både finde vilde og tornefri brombær. Tornefri almindelige brombær kan du finde i Naturhaven, hvor vi har plantet sorten ’Loch Tay’. Det er en meget opret og rigtbærende sort, som måske også er en af de mest populære på markedet i øjeblikket. Dog kan de være lidt mere frostfølsomme end mange af de brombærsorter, der har torne, så det er en god idé, at vælge en placering der ikke er alt for udsat. Men ellers er brombær nok noget af det letteste at dyrke. Vil man se nogle af de vilde brombær i Geografisk Have, så står der flere i Syvdalen og bag ved Rosenhaven. Men vær forsigtig!