Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Blærenød

Blærenødden

Selvom det er ved at være slut med blomsterfloret for i år, så er der stadigvæk mange frøstande og bær, som kan beundres rundt omkring i haver og parker.

I den mere finurlige ende af skalaen over sjove frøstande ligger blærenødden. Blærenød, eller Staphylea som er det botaniske navn, kan blive over fire meter høj. Ellers er den ikke en særlig pralende busk. Til gengæld er dens frugter ganske sjove at se på, fordi de ligner en lille oppustet pose.  Inde i ’posen’ hænger der så et lille brunt frø.

Staphylea er ikke så almindelig i danske haver, hvilket måske skyldes, at den faktisk er lidt rodet at se på. Mange botanikere har beskrevet planten som værende af meget lille prydværdi. Men ikke desto mindre er frugterne faktisk meget sjove at se på.

Blærenød i Geografisk Have

Der findes flere arter af Blærenød, og i Geografisk Have kan du se tre arter. Den ene er Nordamerikansk, den anden er fra Vestasien, og den tredje er fra Østasien. Der findes faktisk også en europæisk art, men den er ikke i samlingen i øjeblikket. De ligner hinanden ganske meget og får alle de sjove små ’frøposer’. I juni måned kan man se de små hvide blomster, som er ganske fine og diskrete. Man skal dog ikke regne med, at alle blomster udvikler sig til frøstande, da det kun er nogle af blomsterne, der bliver til frugter.

En nem plante

Blærenød er en ret nem plante at have med at gøre, når den først er etableret. Små nye planter kan godt være frostsarte og skal måske dækkes de første par år, men derefter klarer den sig fint. Den tåler også fint at blive klippet, men det er ikke en busk, der indbyder til at blive formklippet eller brugt som hæk. Den er afgjort bedst som en solitær plante, så man kan komme tæt på den og se både blomster og frøstande.