Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Årets grønneste tømmermænd

Årets grønneste tømmermænd

Efter et veloverstået Plantemarked med masser af planter, kommer der –for nogle af os- tømmermændene! Ikke fordi vi har drukket os fulde, men fordi vi har købt alt for mange planter! I år lykkedes det mig dog, at holde lidt igen. Til gengæld fandt vi nogle spændende planter, som nu skal plantes ud i Geografisk Have.

Syren indført af Aksel Olsen

Blandt de mange spændende planter, købte vi blandt andet den fine, og i Danmark ret ukendte, Fliget syren Syringa pinnatifolia, som faktisk blev indført til Danmark af Aksel Olsen allerede i 1926. Den kommer oprindeligt fra det nordlige Kina, hvor den vokser i kratbevoksninger i omkring 2,5 km højde. Den afviger fra mange af de andre syrener, ved at have finnede blade ligesom for eksempel alm. rønnebær.

En staude fra USA

Derudover blev det også til den smukke staude Galax urceolata, som stammer fra USA, hvor den vokser i højtliggende skove i for eksempel Kentucky og North Carolina. Den ses ikke så tit I danske haver og har derfor heller ikke fået et dansk navn. De er i øvrigt en meget yndet plante at bruge i buketter og dekorationer. Faktisk i så høj grad, at den i visse dele af dens levesteder lider under, at folk graver den op og tager med hjem i haven. I Geografisk Have kommer de til at stå i det gamle Nordamerikaområde i Syvdalen, som vi over de kommende år renoverer løbende.

Japansk lind

En anden fin ting vi kommer til at eksperimentere med, er det fine lindetræ Tillia kiusiana som kommer fra Japan. Den har meget små blade og ligner derfor ikke en typisk lind. Egentligt er Danmarks klima lige til den kolde og blæsende side for denne art, men vi vil forsøge, ikke mindst fordi den er opformeret i Danmark og derfor skulle have en god chance for at trives her hos os. 

Plant ud til efteråret

Men som gartneren altid vil sige: ’Man skal først plante ud til efteråret’. Så foreløbig bliver planterne passet i vores ’børnehave’ med masser af vand, indtil efteråret.

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.