Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Trædahlia

Dahlia – store som små

Efterhånden som vi kommer ind i oktober begynder efterårsfarverne virkelig at tage til, mens blomsterfloret efterhånden bliver mindre og mindre. En af de planter, der dog troligt holder stand, er dahlia. De bliver ved med at blomstre indtil nattefrosten rigtig får fat. Dahlia er nemme planter, når de først er kommet i gang, og man sørger for at holde sneglene på afstand.

Dahlia Regale

I år har vi i Geografisk Have forsøgt os med en lidt anderledes dahlia. Den er godt nok noget langsom til at blomstre, og derfor står den også i vores væksthus . Det er Dahlia regale eller trædahlia som den også kaldes. Det er en art, som kan blive over fire meter høj! Så er det jo dejligt at have et væksthus med 10 meter til loftet! Så høj bliver den nu desværre sjældent udenfor – og slet ikke i Danmark.  Den tåler nemlig ikke ret meget frost, og derfor skal knolden graves op lige som så mange andre dahlia. Dahlia kommer nemlig fra Mellemamerika og især Mexico, hvor klimaet de fleste steder er noget varmere end i Danmark.

En “kortdags-plante”

Dahlia regale er det man kalder for en kortdags-plante. Det vil sige, at den først begynder at blomstre, når dagene bliver kortere end nætterne, og Dahlia regale giver sig rigtig god tid. Faktisk skal vi som regel helt hen i midten eller slutningen af oktober, før den vil blomstre. Det er som regel lidt for sent i et dansk klima, hvorfor den ikke er så udbredt herhjemme. Men faktisk er planten ganske smuk uden blomster. Hvis man i sin have går efter det tropiske og frodige look, så er Dahlia regale bestemt værd at overveje. Den er især flot i selskab med lette græsser, hvor de store mørkegrønne blade er en fin kontrast.

Vokser i Væksthuset

Men altså, vi venter stadig på at se knopper på den dahlia vi har sat i Væksthuset her i Geografisk Have, og jeg håber meget på, at vi får de smukke pink blomster at se på den efterhånden næsten fire meter høje plante. Dahlia regale kan ses i det bagerste del af Væksthuset ved siden af stuegranen.

Skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler Niels Melballe.