Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Stjernetop

Stjernetop – Stjernen blandt prydbuske

Lige nu er der utroligt mange forskellige buske, der blomstrer. En af de buske der står i mange haver, er stjernetop eller Deutzia, som er buskens botaniske navn. Stjernetop er en af de prydbuske, som er blevet plantet i rigtig mange haver, simpelthen fordi den både er nem og smuk.

Juniblomstring

Der findes mange forskellige stjernetop. Så hvis du ikke synes, at naboens stjernetop ligner din egen, så er det formentligt bare fordi, at det er en anden slags. Der er nemlig både stor stjernetop og lille stjernetop samt adskillige flere, som man ikke har fået givet danske navne endnu. De fleste af dem blomstrer her i juni, hvor man kan se en busk dækket af hvide eller lyserøde blomster.

Høj og lav

Der findes stjernetop til alle haver; både store og små. Nogle arter bliver nemlig et par meter høje, mens andre kun bliver lige under en meter. De er nemme at få til at trives, og de giver hvert år en fantastisk blomstring med et væld af små fine klaser af blomster.

Stjerner

Måske kommer det danske navn af, at blomsterne eller dens bæreblade efter blomstring ligner små stjerner. Men det kan måske også skyldes, at der vokser nogle bittesmå vækster på bladene, der ligner stjerner. De er dog så små, at man kun kan se dem i mikroskop. Ikke desto mindre er disse små stjerner tit fuldstændig afgørende for botanikere, når de skal identificere en art.

Forveksling

Stjernetop er nært beslægtet med en anden kendt prydbusk; nemlig uægte jasmin, der også kaldes ‘pibeved’. Stjernetop og uægte jasmin kan godt forveksles, fordi de blomstrer nogenlunde samtidig, men typisk er de enkelte blomster på stjernetop mindre end på uægte jasmin.

En 150-årig havebusk

Stjernetop kommer fra Asien suppleret med nogle få arter, der kommer fra Mexico. Flere af arterne er blevet indført til Danmark for omkring 150 år siden. Geografisk Haves grundlægger Aksel Olsen indførte også tre arter, samt flere sorter, som alle bruges og kan findes i haver i dag. Her i Geografisk Have kan du finde stjernetop i flere steder i havens Japan-område samt i Manchuriet og Kina-områderne.