Sort foldblad – skinsyge og snegleføde

Sort foldblad – skinsyge og snegleføde

I denne uge er emnet den smukke staude ‘Sort foldblad’.

Gammeldags nysepulver

Sort foldblad (Veratrum nigrum) er en af de stauder, der nok er gået lidt i glemmebogen. Men faktisk har den været kendt i Danmark i flere hunderede år. Helt tilbage til Klosterhavernes tid hvor dele af planten blev brugt som nysepulver mod skinsyge! Heldigvis er vi blevet lidt klogere siden. Planten er nemlig ganske giftig, så bruges den forkert kan det været fatalt. I senere tid er planten blevet en elsket staude i de gammeldags staudebede, hvor dens store duske, som er fyldt med bittesmå og næsten sorte blomster, har været et smukt indslag mellem de andre blomster.

Sort sneglemad

Sort foldblad blomstrer fra midten af juli og ind i august. Den kommer op i foråret med store grønne bade, der folder sig ud (deraf navnet) og står stor og frodig indtil blomsterne kommer frem i løbet af juli måned. Selvom blomsterne kommer op i halvanden meters højde, så behøver de kun sjældent opbinding. Det er desuden en af de relativt få rigtblomstrende stauder, der trives bedst i skygge eller halvskygge. En af de få ulemper ved sort foldblad er, at den er en stor favorit hos snegle, så den kan komme til at se lidt ynkelig ud sidst på sæsonen, hvis man ikke passer på. 

Bag Krydderurtehytten

Sort foldblad har et ret stort udbredelsesområde, der strækker sig fra Lilleasien og ind i det sydlige og østlige Europa. Den er ikke naturligt forekommende i Danmark, men fordi det er så robust en staude, kan man alligevel finde den rundt omkring – enten hvor der har været haver tidligere, eller tæt på boligområder hvor den kan have sået sig selv. I Geografisk Have kan man se sort foldblad to steder. Det ene sted er i Krydder- og lægeurtehaven, hvor den er at finde bag Krydderurtehytten. Det andet sted er i Sydvestasien, hvor stauden befinder sig under den store orientalske bøg, som står ud mod den store græsplæne. Hvis man vil se sort foldblad i blomst, skal man skynde sig, for sæsonen er snart slut.     

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.