Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Solsikker

I år har solsikker været usædvanligt meget i fokus. Både fordi det er en stor gul blomst der fint komplimenterer Tour de France, men jo også fordi det er en blomst, der har stor betydning i Ukraine. Ukraine er nemlig en af verdens største producenter af solsikkeolie. På den måde er solsikken en del af den lille gruppe planter, som både er en prydplante med forskellige symbolikker, samtidig med at den også er en meget vigtig fødevarekilde.

Et hit hos børn

Herhjemme dyrker vi den enårige solsikke Helianthus annuus som er en prydblomst, der især er et hit hos børn, fordi den kan blive meget høj og stor. Og i år har der været særligt mange af netop denne solsikke, på grund af Tour de France. Desværre var det de færreste af solsikkerne, der nåede at blomstre i juni. Til gengæld kan vi så nyde dem her i september.

Enårig plante

Solsikken stammer oprindeligt fra USA og er blot én ud af flere arter i solsikkeslægten, som for eksempel også indbefatter jordskokker. Solsikker er enårige planter og skal derfor sås på ny hvert år. Men under tiden hænder det at frø overvintrer fra tidligere planter og spirer det kommende forår. I naturen kan de også blive store, men de store kæmpesolsikker vi dyrker i haverne, er resultatet af et stort forædlingsarbejde.

Forskellige solsikkesorter

Der findes efterhånden mange forskellige sorter af solsikker. Der er noget til alle temperamenter. Sorten ’Italian white’ er en lav cremehvidfarvet solsikke med brun midte, mens sorten ’Moulin Rouge’ er helt rødbrun og ofte forgrener den sig, så der kommer flere blomster på hver stilk. Der findes også sorter uden den brune midte. Faktisk er det den brune midte som er selve blomsterne, så en blomst består af op til flere hundrede bittesmå blomster, som sidder ganske tæt i et fint spiralmønster. Det er også derfor at der er så mange frø i et enkelt solsikkehoved.

I Geografisk Have kan man se solsikker i Naturhaven og i Den Økologiske Køkkenhave, som også har jordskokker. I Staudehaven kan man se staudesolsikke.