Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Slangeskæg // Planter med dyrenavne

Slangeskæg // Planter med dyrenavne

Efter sommerens lille tema om sjove dyrenavne i planteverdenen, var det egentligt min plan at vende tilbage til nogle af de andre temaer jeg normalt skriver om. Men på opfordring fra flere læsere, så kommer der her én til, som faktisk fuldstændig havde forbigået min opmærksomhed i jagten på sjove navne!  

Mytiske hår

Denne plante har fået det fuldstændigt bizarre navn slangeskæg! På latin hedder den Ophiopogon planiscapus. Ophiopogon kommer sådan set fra græsk hvor ’ophis’ betyder slange og ’pogon’ betyder skæg. Uden at være zoolog, så vil jeg vove at påstå at det er de færreste slanger der har skæg! Men slanger er et ældgammelt mytologisk væsen med mange symbolske betydninger. I oldtidens Grækenland har man lavet illustrationer af slanger med behåring og skæg, på trods af at slanger altså er helt hårløse. Hvis man ser på nogle af disse illustrationer, så kan man måske godt se at bladene på planten kan ligne de ’hår’ som er på nogle af illustrationerne.

Græs fra Himalaya

Men om alting er, så er slangeskæg en rigtig fin haveplante. Den ligner mest af alt en lille græs, men faktisk er den i familie med konval. Den kommer oprindeligt fra Østasien og vokser blandt andet i dele af Himalaya, som også er det område, hvor man kan se den i Geografisk Have. Den er vant til et klima der er lidt varmere end det danske og derfor vokser den ikke så hurtigt. Den bliver heller ikke højere end 10-15 cm.

Eksotisk og dekorativ

Slangeskæg bryder sig ikke om at stå for tørt. Derfor er det et fint bunddække til skygge og fugtig jord. I Danmark sælges mest en sort med meget mørke, næsten sorte blade, som giver den et meget eksotisk udseende. Blomsterne er små, duftende og lyserøde og når man kigger nærmere på dem kan man godt se slægtsskabet med liljekonvallen. Det er også i blomsten jeg selv synes, at se den eneste sammenligning med slanger. Knopperne kan nemlig godt ligne et slangehoved lige inden de springer ud. Efter blomstringen kommer der nogle små blå bær som også er særdeles dekorative.

Hermed en lille invitation til at gå på jagt i Geografisk Have og se, hvor du kan finde den fine slangeskæg – også andre steder end i Himalaya.

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.