Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Sæbeurt

Sæbeurt – et gammelt vaskemiddel

Lige for tiden kan man rundt om i vejgrøfter samt haver støde på en usædvanligt frodig og fin lyserød blomst. Det er sæbeurten, som blomstrer. Den vokser vildt mange steder, men er ikke hjemmehørende i Danmark som sådan. Den kommer fra det centrale og sydlige Europa og er blevet indført til Danmark allerede i vikingetiden eller måske endda tidligere. Sæbeurt indeholder saponiner, som man i gamle dage brugte som sæbe i tøjvask. Det er derfor en plante, som har været dyrket mange steder i landet op gennem tiderne, og derfra har den forvildet sig ud i naturen. Det har altså været en plante, som blev brugt flittigt i hele Europa, og europæerne tog den naturligvis også med til Amerika, hvor den også vokser vildt mange steder i dag.

En hurtigtvoksene prydplante

Man har også brugt sæbeurt medicinsk, da den også indeholder stoffer, der blandt andet er vanddrivende. I dag bruger vi kun sæbeurt som prydplante, blandt andet fordi vi nu ved, at saponiner også er svagt giftige. Men ikke desto mindre er det en fin staude til haven. Den er nem at dyrke, og den har et fantastisk kompakt og frodigt udtryk. Det, man lige skal være opmærksom på, er at planten formerer sig ret effektivt ved at lave korte rodudløbere. Det vil sige, at man altså ret hurtigt kan få en meget stor klump sæbeurt, som nemt fortrænger de fleste planter omkring den.

Små stenbedsplanter

Plantens botaniske navn er Saponaria, som betyder sæbeurt. Der findes en sort af sæbeurt, som har fyldte blomster, pudsigt nok er det den, man ser mest i Danmark både i haver og i naturen. Der findes også flere arter af sæbeurt, og et par stykker af dem bruger vi som haveplanter i Danmark. De fleste af dem er dog små lave stenbedsplanter, som er meget mindre end den almindelige sæbeurt. Du kan finde sæbeurten i krydderurtehaven.

Ugens haveklumme er skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler Niels Melballe.