Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Plantetid for hæk

Plantetid for hæk

Her i slutningen af oktober måned, er det højsæson for plantning af hække. I Danmark har vi en lang tradition for at markere vores skel med hækplanter. Men hæk kan også være noget vi bruger inde i haven, til at skabe rum og afdelinger.

Intet parcelhus uden en hæk

Hvis man går en tur i et parcelhuskvarter, vil man hurtigt kunne spotte en masse forskellige typer hæk. Mest almindelig er liguster og dernæst bøg. Men også spiraea, potentil, lærk og navr ses med jævne mellemrum. Gennem de sidste 70 år, hvor parcelhusene er kommet til, har hækken spillet en vigtig rolle. I 60’erne var liguster, berberis og lærk meget fremme, men mange brugte også et træhegn. Bøgehækken er faktisk først blevet populær op gennem 90’erne og 00’erne.

En hot hækplante

I disse år er er en af de mest hotte hækplanter laurbærkirsbær, der med sine store, skinnede og stedsegrønne blade lukker tæt af året rundt. Men liguster er naturligvis stadigvæk på førstepladsen. Der er i dagens Danmark meget få haver uden en hæk omkring. I andre lande bruges hække i langt mindre grad. I USA er det i mange af de store villakvarterer ikke velanset at sætte en hæk op i skel. Og hvis man gør det, holdes de som regel meget lave.

Et stort inspirationsudvalg

Når man skal plante hæk, er der faktisk virkelig mange valgmuligheder. Det behøver ikke at være liguster og bøg alt sammen. Nogle haveejere har måske også forskellige hække til deres forskellige naboer. Når man vælger hæk, er der naturligvis mange ting man skal tage med i overvejelserne. For eksempel er det vigtigt om hækken kommer til at stå i skygge af store træer eller hvor stor den må blive osv. Men dernæst kan man sagtens tænke kreativt. For rigtig mange planter kan tåle at blive klippet som en hæk. Blandt de mere kreative kan nævnes Forsythia, Rhododendron, hvidgran og Cypres. Men mest kreativt af alt, er måske ingen hæk, men blot forskellige spredte, klippede buske. I Geografisk Have kan du se mange forskellige typer hæk og klippede buske til inspiration.

Avnbøghæk i Geografisk Have
Den Økologiske Køkkenhaves store hæk af avnbøg, lige inden den bliver klippet.

[sc name=”blogauthor”]

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.