Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Paradisæblegelé

Malus baccata

Paradisæbletræ er et lille, løvfældende træ med en rund og temmelig åben krone. Det blomstrer smukt og duftende om foråret og har smukke høstfarver. Den har masser af små bær, der minder om små æbler – og kaldes derfor også både paradis-æble og bær-æble – de kan bruges til marmelade, gelé og sirup. Paradisæbler hører til rosenfamilien, og hele den meget artsrige æbleslægt går under navnet Malus.

Oprindelse/udbredelse

Paradis-æble af den rene art finder man i blandede løvskove fra Sydøsteuropa over Lilleasien og Kaukasus til bjergene i Centralasien. Alle steder foretrækker træet en ret tør bund med let skygge (lysninger og skovbryn).

I havens Café Lykkefund kan du smage den friske paradisæblegelé når du bestiller en gulerodsbolle, og ellers kan du købe et glas med hjem. Den egner sig også godt ovenpå en gammeldags æblekage med flødeskum eller i gryderetter. Herunder kan du finde vores opskrift på paradisæblegelé.

Ingredienser til paradisæblegelé

  • 600 gr paradisæbler (lidt mere eller mindre gør ingen skade)
  •  dl vand
  • 200 gram sukker
  • evt. atamon til skylning af glas

Fremgangsmåde

  • Kom paradisæblerne i en gryde og tilsæt vand.
  • Bring gryden med æbler i kog, og lad det simre i cirka 30 minutter, indtil de er kogt ud og har afgivet al saft.
  • Hæld æblemosen igennem et rent klæde, fx  en fin si og lad den dryppe godt af.
  • Mål saften og kom den i en ren gryde. Beregn 75-100 gr sukker pr. dl saft.
  • Bring æblesaften i kog og tilsæt sukker under omrøring.
  • Lad geléen simre i cirka 5 minutter og fjern skum på toppen med en ske.
  • Geléen er klar, når den stivner på en ske.
  • Hæld paradisæblegeléen på 1 stort eller 2 små, grundigt rengjorte og skoldede glas. Lad geléen køle helt af og skru derefter låg på glassene.
  • Geléen kan holde sig i minimum 3-4 uger på køl. Skal den holde længere, kan den med fordel hældes på skoldede glas, der er skyllet med atamon.