Østershat
I denne uges klumme vil jeg vove mig lidt uden for min normale ’komfortzone’ og bevæge mig over i svamperiget. Svampe er overalt i naturen og de hænger i mange tilfælde uløseligt sammen med planteriget. Nogle svampe er gode for planter og andre er skadelige. Sådan kan man nok i virkeligheden også stille det op, når det kommer til mennesker. Vi spiser gerne Champignon, men undgår helst fodsvamp!
En god spisesvamp
I denne uge faldt jeg tilfældigt over en svamp ude i haven, som voksede ud af stammen på et birketræ der var blevet fældet. Jeg vovede ikke at plukke den, men det gjorde en af mine kollegaer. Det viste sig nemlig at jeg var faldet over den gode spisesvamp Almindelig østershat.
Vednedbrydende
Almindelig østershat er en svamp der som udgangspunkt er dårlige nyheder for et træ. Østershat er nemlig det man kalder en vednedbrydende svamp. Den lever simpelthen af træ og nedbryder det. Den kan vokse på en række forskellige træer herunder birk, pil og poppel, men lader ofte til at foretrække bøgetræer.
Vintersvamp
Egentligt undrede det mig lidt at finde en så flot svamp, her midt i vinterkulden. Men det skyldes at Østershat faktisk er en vintersvamp, som kan tåle en del frost og man kan derfor være heldig at møde den det meste af vinteren. Man skal naturligvis være forsigtig når man samler svampe og være sikker på at man har fat i den rigtige. Østershat kan godt forveksles med andre svampe, men ved nærmere undersøgelse kan man godt se om man har fat i den rigtige.
Dyrk dem selv
Faktisk kan man også dyrke østershat selv. Men kan nemlig på nettet købe mycelium af svampen og pode det på dødt træ i sin have, eller eventelt på en fældet stub. Man skal ikke umiddelbart være bange for at Østershat angriber de levende og sunde træer i haven, da den som regel kun finder sig til rette på træ der er dødt eller i alt fald døende. Men min kollega høstede jo heldigvis de østershatte jeg fandt og dagen efter fik jeg sør’me også lov til at smage dem, stegt i smør og citron og de var ganske lækre.