Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Kejser-eg

Tronskifte og træer

Det har sikkert ikke undgået nogens opmærksomhed, at der har været i tronskifte i Danmark, og at landet har fået en ny regent. Umiddelbart har det jo ikke så meget med have at gøre. Men både i Danmark og i udlandet bliver der plantet træer i forbindelsen med fejringen af tronskiftet. I Tasmanien har man således plantet et febertræ, der er Tasmaniens nationaltræ. Et febertræ er en art af Eukalyptus. Tasmanien nærer også et ønske om, at der bliver plantet et træ i København som symbol på det, vi har til fælles. Det bliver ganske givet ikke et febertræ men noget andet, der bedre kan klare klimaet i Danmark.

Frederik den 10. eg

På Sydsjælland planter man et egetræ, som kommer til at hedde Frederik den 10. eg. Det kan dermed kaldes Konge-eg – ikke at forveksle med Kongeegen, Danmarks ældste egetræ, som står i Jægersprisskovene og menes at være op i mod to tusinde år gammel. I forbindelse med sin 50-års fødselsdag fik Kong Frederik også planet en eg, som hedder Kronprins Frederiks eg. Dronning Margrethe fik ligeledes til sin 50-års fødselsdag plantet en eg.

Den store egeslægt

I Geografisk Have har vi også ganske mange egetræer, som Aksel Olsen plantede i sin planteskole for at skabe læ. Mange af disse egetræer står endnu. Men de jo også kun hundrede år gamle, og det er jo ingen alder for et egetræ. Desværre er ingen af dem Kongeege, men haven har faktisk lagt en bestilling ind på en podning af den gamle eg i Jægerspris. Egeslægten er i ganske stor. Ifølge Kew Gardens findes der 469 arter af egetræer. I Geografisk Have kan man i øjeblikket se syv forskellige arter.

Kejser-eg i Geografisk Have

Skønt man ikke finder en konge-eg, så kan man se det, der er næsten lige så godt, nemlig en Kejser-eg, som kommer fra Kina og på botanisk hedder Quercus dentata. Den har dog formentligt ikke fået sit navn efter en kejser, men fordi den har nogle af de største blade i hele egeslægten. Du kan finde Kejser-egen i Kina ved hovedstien skråt over for Kinahytten.