Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Japansk sneklokke

Mens vi vander de tørstende bede

Med den tørkeperiode vi har haft den seneste måned, kunne man næsten være fristet til at skrive om ørkenplanter. Der bliver i hvert fald vandet en hel del i min egen have og også i Geografisk Have i disse dage. Men naturligvis vander vi kun planterne i bedene.  Græsplænen skal nok klare sig! Og mens man så går og vander, kan man jo samtidig nyde blomsterne, der står alle vegne, og faktisk er meget glade for det solrige vejr – så længe der selvfølgelig er vand nok.

Styrax japonicus

Én af de buske, der blomstrer lige nu, er japansk sneklokke. Det er en fantastisk, men dog ret ukendt busk. Den har ikke vundet stor udbredelse i Danmark. Det kan måske skyldes, at de planter, man har indført, ikke har været hårdføre nok. For japansk sneklokke eller Styrax japonicus kommer fra Kina, Japan og Korea. Nogle af dem vokser i et klima, der er noget mildere end det danske. Men der findes faktisk også planter, der kan trives fint i Danmark, hvis bare de bliver placeret rigtigt og beskyttes de første år.

Næringsrig og veldrænet jord

’Rigtigt’ er i denne forbindelse et sted, hvor der er læ og ikke alt for udsat om vinteren. Jorden skal være næringsrig og vel-drænet. Når først planterne er etableret, vil de trives fint og sagtens kunne klare det danske klima. Busken bliver omkring fem meter høj, og grenene vokser næsten horisontalt ud fra midten. Det er lige under disse grene, at man på denne tid af året kan se hundredvis af små hvide klokker. Det er et utroligt smukt syn, som man lige nu kan nyde i Geografisk Haves Japanafdeling, når man går fra Rosenhaven ned mod Nordamerika.

Ny sneklokke i Geografisk Have

Der findes over hundrede arter af Styrax, men de fleste er tropiske eller subtropiske planter. Ud over japansk sneklokke, kan man i Danmark også finde arten Styrax obassia, som dog ikke har fået et dansk navn. Den har vi netop plantet her i foråret i Geografisk Have, og den kan ses i Syvdalen lige ved siden af den meget smukke azalea, der lige nu blomstrer med orange blomster.

Den uges haveklumme er skrevet at Gartner og Natur- og Kulturformidler, Niels Melballe.