Hyg dig med haven i september

September varsler efterårets komme og det betyder at det er nu vi for alvor skal i gang med at forberede næste sæson i haven.

Nyplantning

Der er meget der kan gøres nu. Hvis man vil dele sine stauder eller bare flytte dem et andet sted hen, så er det bedste tidspunkt fra midt i september og frem til november. Denne tid er også den bedste tid til at plante nye planter. Mange synes helt sikkert, at det er sjovest at tage ud i planteskolen og vælge nye planter på en dejlig solrig maj-dag. Men det er absolut bedst og nemmest at sætte sine nye planter nu om efteråret. Så kan planterne nå at etablere deres rødder i de kølige og fugtige efterårsdage og på den måde være i god form til at starte på en ny sæson til foråret.

Frøindsamling

Hvis man synes at det er sjovt og hyggeligt at så en masse blomster om foråret, så er det også nu man kan gå ud i haven, og tage frø af sine planter. Det er sjovt at se frø spire, især når man selv har høstet dem. I princippet kan man tage frø fra alle mulige planter. Men nogle gange kræver det lidt erfaring at vide hvordan man behandler dem og får dem til at spire. Så hvis det ikke altid lykkes i første hug, så prøv en anden metode næste gang. Nogle frø skal have frost for at spire. Andre må absolut ikke få frost. Nogle frø kan også være lidt svære at få skilt ad og tørret. Det gælder for eksempel tomatfrø.  

Løglægning

Det er også så småt ved at være tid til løglægning. Tulipaner, krokus, vibeæg, Påskeliljer, vintergækker og erantis er alle løg som skal lægges i efteråret. En god tommelfingerregel er, at dem der blomstrer først også er dem der skal lægges først. Hvis man lægger løg i krukker, så er det vigtigt at sørge for, at de bliver lagt i en veldrænet krukke i noget jord blandet godt op med sand – ellers rådner løgene.

Og sidst men ikke mindst skal vi huske blot at nyde det mægtige overflod af farver og frugter, som træer og buske lige nu bugner af. God fornøjelse i haven!  


Af Niels Melballe
7. september 2021 | HaveblogNYHEDER

FacebookTwitterLinkedInEmail

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.