Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Hyacint – Apollons kærlighed  

Hyacint – Apollons kærlighed  

Nu er det endelig blevet rigtig forår, og påskeliljer blomstrer om kap med vibeæg og hyacinter. Og lige præcis hyacinter er måske ét af vores fineste forårsløg. I stuerne er det imidlertid efterhånden i ligeså høj grad blevet en plante, vi forbinder med jul, da hyacinten kan købes fremdrevet, og den derfor kan skabe duft og farve i stuerne ved juletid.

Løg skal have lov at visne

Løgplanter, man har nydt inden for, kan plantes ud i haven, når de er afblomstret. Desværre er succesraten ikke altid lige stor. Kvaliteten af løgene er ikke altid lige god, og det kan også være en udfordring, at sætte løgene et sted hvor de trives. Hyacintløg vil gerne have en forholdsvis næringsrig og fugtighedsbevarende jord, da de i naturen vokser i løvskov og enge. Hyacintløg kan også købes som løg om efteråret og sættes i haven samtidig med tulipaner og påskeliljer. Man skal i øvrigt altid huske, at løg skal have lov til at visne væk af sig selv. Man må derfor ikke klippe bladene væk, selvom det kan være fristende.

Myten om Hyacinthos

Blomsten hyacint er opkaldt efter Hyakinthos, prinsen af Sparta, fra den græske mytologi. Først var Hyakinthos dødelig, men ifølge myten blev han rejst fra dødsriget som udødelig til et liv med sin elskede. Hyakinthos var nemlig solguden Apollons elskede. De to skulle have været dybt forbundne, og da Hyakinthos så dør, efter at være kommet til skade i et spil med Diskos, siges det, at Apollon lod lave en blomst af blodet fra prinsen – hyacinten – til ære for sin dødeliges kærlighed. Ifølge myten lykkedes det dog Apollon at hente Hyakinthos op af dødsriget til guderne efter noget tid.  

Hvor den vokser

Vilde hyacinter kommer oprindeligt fra bjergrige egne i det sydlige Tyrkiet og det nordvestlige Syrien. Her kan det blive ganske koldt om vinteren, og derfor trives hyacinter godt med kolde tørre vintre. I Geografisk Have kan du se hyacinter, hvis botaniske navn er Hyacinthus orientalis, i krukkerne ved Væksthustorvet og terrassen ved Café Lykkefund. Her står den lysegule ’City of Harlem’ blandt andre fine forårsløg.

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.