Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Gul snerre

Jomfru Marias sengehalm

Sommerferietiden er i fuld gang, og mange af os har måske været rundt om i Danmark for at nyde den danske sommer. Og måske man i den forbindelse har mødt nogle vilde danske blomster, som man ikke ser til dagligt.

En af dem kunne være Jomfru Marias sengehalm eller gul snerre, som den også kaldes. Det er lav gul plante med en stand bestående af utallige små gule blomster. De dufter kraftigt og sødt, og de kan duftes på lang afstand. Faktisk dufter de ofte så kraftigt, at det det kan være svært at vide, hvor duften kommer fra, fordi den simpelthen fylder luften i et helt område.

Duftende fyld til madrassen

I gamle dage klippede man den derfor ind og lagde i halmmadrasserne. Den kunne nemlig overdøve den sikkert ikke særligt behagelige lugt, der var i 1800 tallets alkover. Præcis hvorfor jomfru Maria er blandet ind i det er ikke helt klart, men i 1700 og 1800 -tallet, hvor mange vilde blomster første gang blev sat i system og blev sat ind i flora-bøger, var det meget typisk, at man brugte bibelske referencer.

Gul snerre

I dag kender vi dog mest Jomfru Marias sengehalm under dens mere moderne navn, nemlig gul snerre. Den hører til krapfamilien og er vist nok det eneste danske medlem af familien, der har gule blomster. Ellers er de nemlig normalt hvide. Faktisk findes der også en hvid snerre, der ligner den gule fuldstændig. Den vokser helst på en lidt tør, sandet og solrig plads, og den er derfor meget almindelig ved vestkysten. Tit vokser den sammen med liden klokke, som er glad for de samme forhold.

I Geografisk Have kan du finde gul snerre i Krydderurtehaven. Den er nemlig også en rigtig fin snapseurt, og hvis du har været på ferie i sommerhus ved vesterhavskysten, så prøv at snuse til plante og se, om ikke duften fører dig direkte tilbage til sommerlandet.