Et farvel fra vores vilde natur-Rune
Tak fordi I har gidet at læse med på mine klummer, her fra Geografisk Have de sidste 2,5 år.
Dette bliver den sidste klumme jeg forfatter – for jeg har fået nyt job, der starter den første august.
Og jeg har jo overvejet hvad denne sidste klumme skulle handle om. Den skal selvfølgelig handle om vilde haver som ligger mit hjerte særligt nært. Det der med ”have” er jo i virkeligheden et standpunkt. Eller ”have” kan være forskelligartede haveinteresser. Nogle er vildt fascinerede af de smukke roser og kan derfor fremvise smukke rosenhaver. Andre synes dahlia er den mest fantastiske plante, nogle dyrker fantastikske afgrøder i deres køkkenhaver og en hel del mennesker kan fremvise smukke rododendronbede i deres haver.
Døde træer, tudser og vorterod
Geografisk Have kan fremvise det hele. Det er det fantastiske ved vores botaniske have her i Kolding. Forskellige typer haveinteresser bliver fremvist her. En ny haveinteresse der særligt er kommet frem de sidste 3-5 år er ”de vilde haver”. Og det er også dén haveinteresse, der ligge mit hjerte særligt nær. Folk lader græsset gro og opdager pludselig værdien af at høre græshopper synge, når man ligger i hængekøjen. Man lader døde træer stå, eller ligge hvor de falder og en verden af biller åbner sig. Man etablerer vand i haven til guldsmede og tudser. Og man bygger insekthoteller, hvor hvepse og bier kan undersøges i egen have. Mange vilde haveejere lærer deres ukrudt at kende, og kalder pludselig planterne ved deres rigtige navne. Vorterod. Dueurt. Almindelig Brunelle.
Naturhaven
De vilde haveejere udfordrer i de her år boligselskaberne, eller kolonihaveforeningerne, som har servitutter for hvordan man skal slå græsset. De kan også udfordre naboen, som synes blomstrende skvalderkål er det værste. Eller også ringer de til kommunen og brokker sig, hvis græsset i vejrabatten er blevet slået. Det er en ny tendens. En lille stille revolution foregår i haverne. En idé og haveinteresse, der understøtter den vilde natur og skaber undring og læring om naturen på mange niveauer. Også i Geografisk Have viser vi denne nye fremadstormende haveinteresse frem, i ”Naturhaven” som er vores bidrag til at vise hvordan man kan understøtte den vilde natur i egen have. Kom selv herop og kig.