Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Efterår er havetid

Efterår er havetid

Når sommeren er ved at gå på held og efteråret begynder, så er det også tid til havearbejde. De fleste synes nok, at det er sjovere at gå i haven på en dejlig, lun forårsdag end en kølig, grå efterårsdag. Men ikke des to mindre er det nu, at rigtigt meget havearbejde gøres bedst.

Alle flerårige planter, det vil sige stauder, buske og træer, vil komme bedst i gang, når de plantes i efteråret. På den her årstid kan planterne nemlig etablere sig stille og roligt. Om efteråret skal de nemlig ikke bruge energi på en masse andet, så som at blomstre eller lave nye blade.

Ryd op i staudebedet

Hvis staudebedet er blevet lidt rodet, er det også i efteråret, at man kan flytte og dele sine stauder. Hvis man vil have et smukt og harmonisk staudebed, så vil det som regel være nødvendigt med et par års mellemrum at rydde lidt op og begrænse de stauder, der vokser meget og give mere plads til de stauder der vokser knapt så meget. Som regel bliver der nogle planter tilovers, som man så kan give væk eller forsøge at plante et andet sted i haven.

Tid til at lægge løg

Når vi når ind i oktober, kan vi også begynde at lægge løg så som tulipaner, påskeliljer og krokus. Det kan fint forenes med en oprydning i ens stauder, når man flytter eller deler dem. Hvert år kommer der nye fine sorter på markedet, som man kan gå på opdagelse i, inden man planter.

Indsamling af frø

Nu er også tiden, hvor man kan prøve at høste frø af mange ting. Det kan nogle gange være sjovt at blive selvforsynende i frø, og tit er der så mange tilovers, at man kan dele med andre. Dog er mange grøntsager to-årige. Så hvis man vil have frø af for eksempel sin grønkål, så skal man lade en eller to planter stå til næste år og lade dem blomstre. Hvis man dyrker de store sorter af netop grønkål, så kan man vente sig en ret imponerende blomsterstand med masser af gule blomster, som faktisk er et ret flot syn.

Ugen haveklumme er skrevet af Gartner og Natur- og kulturformidler, Niels  Melballe.