Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Dronningebusken

Dronningebusken

I disse dage kan man, takket være Aksel Olsen, se en af de fineste prydbuske blomstre i danske haver. Dronningebusken, som også hedder Kolkwitzia, har et overdådigt flor af lyserøde blomster med et karakteristisk, orange mønster i blomstens midte. Ja, Dronningebusk er nok én af havens allerfineste prydbuske.

Dansk indførelse

Dronningebusken kommer fra Kina, hvor den desværre er ret sjælden og svær at finde i naturen. Den blev indført til Danmark af Geografisk Haves grundlægger Aksel Olsen i 1927. Han hentede den ganske vist ikke i Kina, men i Frankrig på Vilmorins planteskole. De første dronningebuske han fik hjem, blev plantet i den del af hans planteskole, der blev kaldt Syvdalen, som nu er en del af Geografisk Have. Og da man for ca. 20 år siden lavede en stor afprøvning af forskellige dronningebuske, viste det sig, at netop disse planter klarede sig rigtig fint i det danske klima. Den blev derfor udvalgt og fik sortsnavnet ’Syvdal. ’Syvdal’ skiller sig ud ved, at den typisk ikke bliver helt så høj som andre dronningebuske. Så har man en mindre have, kan den være et godt valg – ’Syvdal’ kan nemlig stadig købes planteskoler i dag.

Smuk og nem, men ikke for alle

Andre dronningebuske kan blive ret store, og egner sig derfor ikke til alle haver – for den egner sig heller ikke ret godt til formklipning. Men det ville også være synd at beskære den, for en af dronningebuskens fineste træk er når den står med sine overhængende grene, fulde af blomster, og næsten ligner et springvand. Dronningebusk er ellers en nem plante, som ikke stiller store krav til sine omgivelser. Det er i parentes også værd at bemærke, at busken med alderen også får en smuk afskallende bark, som træder smukt frem om vinteren.

Richard Kolwitz

Mens det danske navn dronningebusk formentligt er Aksel Olsens påfund, så er det botaniske navn Kolkwitzia til ære for den tyske biolog og botaniker Richard Kolwitz.

Den originale ‘Syvdal’

Dronningebusken kan ses flere steder i Geografisk Have, hvor den er særligt bemærkelsesværdig ved Grotterne – denne plante er netop den originale sort ’Syvdal’ og er et af landets ældste eksemplarer. I juli og august kan man besøge Aksel Olsens private have, hvor der også er mange dronningebuske.