Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Dahliatid

Dahliatid

Efteråret er ved at sætte sit præg på haven, og selvom vi har haft en god varm start på september, så begynder forfaldet i haven unægteligt. Hvis man har været flittig til at passe sine blomster og fjerne de visne, så de ikke går i frø, så kan man holde dem pæne og friske længe.

Fantastisk farveindslag

Men så er der jo også de planter som først rigtigt begynder at blomstre sidst på sommeren og bliver ved lige til frosten sætter ind. Det gælder for eksempel vinterasters og selvfølgelig Dahlia. Dahlia er smukke, og når først de er plantet, er de nemme at dyrke. De kan give et fantastisk farveindslag i en ellers efterårstræt have. De er også gode at tage ind i buketter, så de kan nydes indenfor, i takt med at det bliver koldere og koldere at opholde sig i haven.

Kolde knolde

Ulempen ved Dahlia er naturligvis, at de kommer fra varmere himmelstrøg og derfor ikke er ret glade for frost. Knoldene fryser tit væk om vinteren, hvis man ikke tager dem op – Og så må man starte forfra. Dahlia kommer primært fra Mellem- og Sydamerika. Blandt andet vokser der flere arter i Mexico. Og selvom Mexico er kendt for at være et varmt land, så kan der i bjergene og på højsletterne faktisk godt blive ret koldt. Og det er så forklaringen på, at der faktisk er visse dahliasorter som kan klare sig gennem en ret kold vinter, hvis blot de dækkes til. Nogle sorter har nemlig gener i sig fra disse vilde arter som vokser i de mere barske dele af Mellemamerika. Dem der ikke har de gener kan omvendt ikke klare sig i jorden og går til næsten uanset hvor mild den danske vinter så kan være.

Forædling

Der findes omkring 35 vilde arter af Dahlia, men dem ser man kun meget sjældent til salg i Danmark. I dag er det stort set kun de store farverige hybrider som sælges, og efterhånden er blomsterne på mange af sorterne blevet så store, at de knækker på de tit tynde stilke. Dahlia er derfor også et godt eksempel på hvor langt gartnere er kommet med forædlingen af planter, for mange ville sikkert ikke engang kunne genkende en vild Dahliaart, hvis de så den i naturen.

Det er dahliatid i Geografisk Have nu, hvor du kan se forskellige slags i Idéhaven, som er dedikeret til netop disse smukke efterårsblomster.  

Læs mere om Geografisk Haves dahlia her.

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.