Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Tretorn

En – to – Tretorn

Den seneste tids voldsomme vejrskifte fra sol og tørke til skybrud og massiv blæst må give konsekvenser i en have! I Geografisk Have har vi måttet sige farvel til fire træer, som er bukket under for vind og vejr. Et af de træer, der har lagt sig ned, er vores gamle tretorn i Syvdalen.

Den gamle Gleditsia

Tretorn eller Gleditsia, som den hedder i botanikkens verden, kommer fra Nordamerika. Det mest bemærkelsesværdige ved tretorn er nok at den, som navnet antyder, har mange ofte ganske store torne. Faktisk er de nogle gange op til 30 centimeter lange, og de sidder både på grenene og på stammen. Tit vokser de i ”par” af tre.  I USA plantes den derfor som hæk og holdes nede, så den skaber et aldeles uigennemtrængeligt hegn. Der, hvor den vokser vildt i naturen, kan den godt være lidt en plage for landmændene, fordi den kan punktere et bildæk.

Fordøjede frø

Med alle de torne kunne man nemt forestille sig, at tretorn aldrig ville blive nogen populær haveplante. Men faktisk er det lykkedes at finde tretorn, som er næsten helt tornefri. Disse sorter er blevet meget populære haveplanter. Det skyldes både at træet er nemt at få til at trives, men også at det er meget smukt og får et vidunderligt gult efterårsløv og nogle sjove lange frøbælge. Bælgene snor sig tit om sig selv og er derfor pudsige at se på. Tit kan de blive ganske store og ser næsten tropiske ud. De spises med stor vellyst af diverse vilde dyr, der på den måde spreder frøene. Faktisk spirer frøene helst først, når de har været en tur gennem et fordøjelsessystem.

Find tretorn i Geografisk Have

I Geografisk Have kan man både se arten med torne og en sort uden torne, for vi har heldigvis flere tretorn i haven. Den med torne står i vores rosarium, mens sorten ’Sunburst’ står lige overfor på den modsatte side af græsplænen og danner tag over de smukke hvide hortensia. Og skulle man så på tilbagevejen gennem Japan opdage en tretorn mere, så er det helt korrekt. Der findes nemlig flere arter af tretorn, og i Japan findes altså den japanske tretorn, der ligner sin nordamerikanske fætter rigtig meget!

Ugens haveklumme er skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler Niels Melballe.