Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Solhat

En sky af gule blomster

Efterhånden som efteråret skrider frem, bliver der færre blomster at se på i haven. Men der er dog stadigvæk enkelte blomster, som bliver standhaftigt ved. En af mine absolutte yndlingsplanter er den toårige solhat, som desværre ikke har fået et dansk navn endnu. Dens botaniske navn er Rudbeckia triloba. Den blomstrer sent, men når den først får begyndt, er den ikke til at stoppe igen. Den står med en sky af gule blomster, lige til nattefrosten sætter ind.

Brown Eyed Susan

Rudbeckia er en slægt af planter, der kommer fra Nordamerika. Rigtig mange kender sikkert både strålesolhat og håret solhat, som begge er populære stauder. Men der findes faktisk omkring 30 arter af solhat, hvor altså også Rudbeckia triloba hører til. Men i modsætning til mange af sine familiemedlemmer er den kun to-årig. Det første år er den blot en lille grøn plante, men på andet år vokser den op og bliver en omkring halvanden meter høj blomst med de smukkeste gule kronblade, der sidder omkring en brun midte. Det er derfor man i dens hjemland USA kalder den for ’brown eyed Susan’. Den sår gerne sig selv, og nogle af frøene kan godt finde på at vente et år med at spire, og derfor kan man efter et par år have blomstrende planter hvert år. Det kræver blot, at man ikke luger dem væk. Husk også at give dem lidt plads – de bliver nemlig ret brede og får et næsten buskagtig udtryk.

Find den i gårdhaven

Det kan være svært at finde lige præcis den her solhat som færdig plante i planteskolen, men man kan nemt købe frø på nettet. Det kræver så bare lidt tålmodighed at vente på, at den går i blomst. Men det er hele ventetiden værd, hvis man spørger undertegnede, som pt. har hele sin have fyldt med solhat. Du kan se Rudbeckia triloba i Geografisk Have i gårdhaven, over for den lille legeplads.