Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Roser

Roserne blomstrer

Det varme tørre vejr, som har præget foråret, har været perfekt rosenvejr. Så på trods af en hård vinter, hvor langt de fleste roser frøs så langt ned, at der næsten ikke var noget tilbage over jorden, så kom de alligevel til at blomstre. Så det er nu, at alt det hårde og stikkende slid med at opvarte roserne skal nydes i fulde drag.

Ny Bentheimer Gold rose

I Geografisk Have planter vi hvert år nye roser i Rosenhaven. I år har vi plantet en rose ved navn Bentheimer Gold, som er en fersken-orange floribunda-rose, der kommer fra området Bentheim i Tyskland.

Bentheimer Gold kom på markedet i 2015. Det er en sund og fin rose, som har det anerkendte ADR-certifikat, der er et bevis på, at rosen er afprøvet flere steder i Tyskland og har bestået forskellige tests med topkarakter. Det er altså en meget sund og hårdfør rose. Hårdførhed er dog en svær ting at garantere med roser, for det er meget afhængigt af, hvordan vintrene arter sig. Vi ser derfor frem til at Bentheimer Gold bliver en fin tilføjelse til vores øvrige ca. 5000 roser i Rosenhaven her i Geografisk Have.

Gødning og vand er et must

Skal man have succes med sine roser, så skal de passe ordentligt. Det er de færreste forædlede roser, der vil finde sig i at blive forsømt. De skal klippes i foråret, og de skal gødes og vandes hen over sommerhalvåret. I Geografisk Have har roserne igen i år fået Champost jordforbedring, og hen over sæsonen får de bladgødning, som sprøjtes ud tidligt om morgenen, hvor fordampning ikke er så voldsom som i løbet af dagen. Bladgødningen er med til at styrke bladenes forsvar mod svampesygdomme, som roser ellers så let angribes af. Og vil man have sunde roser, der står smukt hele sæsonen, så er det altafgørende, at planterne er blevet gødet og vandet tilstrækkeligt.

Bentheimer Gold kan ses i den nederste del af Rosenhaven, hvor der sidste år stod tagetes.

Ugens haveklumme er skrevet af Gartner og Natur- og kulturformidler, Niels Melballe.