Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Japansk kvæde

Den nøjsomme japanske kvæde

Selvom navnet ’japansk kvæde’ måske ikke ringer en klokke hos alle, så vil mange helt sikkert genkende den, hvis de ser den, for japansk kvæde er faktisk plantet rigtigt mange steder. Lige nu kan man se dens fine frugter. Den er beslægtet med almindelig kvæde, men den ser helt anderledes ud. Dens botaniske navn er Chaenomeles og kommer fra Østasien. Der findes fire arter og et par hybrider, som alle på dansk går under navnet japansk kvæde i Danmark.

Gulgrønne frugter

Japansk kvæde er en meget hårdfør og nøjsom busk. Nogle bliver op til et par meter høje, mens andre kun bliver en meter høje. De blomstrer tidligt på året og blomsterne minder lidt om en stor æbleblomst. Som regel er blomsten enten teglrød eller hvid. Senere kommer der er gulgrønne frugter på størrelse med en valnød. De skjuler sig ofte lidt mellem løvet, men når bladene begynder at falde af ses de tydeligt. De dufter friskt og kan bruges som pynt i dekorationer. De er ret hårde og er ikke attraktive at spise rå, men de kan koges og laves til marmelade, ligesom almindelig kvæde. Tit sidder frugterne på planten helt ind i de første vintermåneder og er dekorative.

Find den Geografisk Have

Som sagt er Japansk kvæde meget nøjsom, og den kan klare sig under de fleste forhold. Derfor plantes den tit i offentlige beplantninger og andre steder, der ikke skal være for vanskelige at passe. Man kan også være nogenlunde sikker på, at de får lov at stå i fred, da de er udstyret med grentorne. Men det er måske også det eneste dårlige, man kan sige om den. Du kan se Japansk kvæde flere steder i Geografisk Have, både i Kina og Japan blandt andet tæt ved ’Amalie med Katten’.