Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Havens slyngplanter

Havens slyngplanter

Lige i øjeblikket er der virkeligt mange skønne slyngplanter der blomstrer i haverne rundt om. Mens blåregn og akebia er ved at være på retur, så er klematis og kaprifolie nu i fuldt flor. Klematis kan være en af de store attraktioner i en have, når de står med deres kæmpe store og farverige blomster.

Mange af de klematis vi bruger i haverne i dag er krydsninger, som er udviklet med henblik på at lave endnu flere forskellige farver og større blomster, end de naturlige arter har. Der findes over 250 arter af klematis lige fra bittesmå alpine planter til voldsomme meterlange slyngplanter, der kan overmande selv fuldvoksne træer. Klematis vokser vildt i store dele af verden – herunder en enkelt art i Danmark. De fleste vokser dog i Asien.

Klematis

Nogle klematis er kendt for at være lidt vanskelige at passe, og det er da også rigtigt, at mange af de sommerblomstrende sorter ikke egner sig til en pasningsfri have. De bryder sig ikke om at tørre ud, og selvom de er slyngplanter, så skal de nogle gange hjælpes lidt på vej. Mange klematis bliver også flottest, hvis de beskæres korrekt, og her er der forskel på, hvordan man bedst beskærer dem afhængig af art og sort.

Kaprifolie

Kaprifolie, som også findes i mange arter og sorter, er ligeledes i blomst. Og hvad kaprifolie ikke har i prangende blomster, som klematis, kompenserer de til gengæld for i duft. Blandt kaprifolie findes desuden en stedsegrøn art Lonicera henryi, eller hvis det skal være botanisk korrekt; Lonicera acuminata som den kaldes i dag.

I Geografisk Have kan du opleve klematis og kaprifolie flere steder i haven, men de fleste vokser i Krydderurtehaven og Rosariet. De fleste af planterne er såkaldte hybrider – altså krydsninger mellem forskellige arter, men der er også ’rene’ arter i Haven såsom Clematis viticella.