Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Hasselurt – Det fineste bunddække

Sommeren er ved at gå på held, og blomstringen på stauder og planter er på retur. På denne årstid gælder det om at holde forfaldet på afstand, og holde blomstringen i gang så længe som muligt. Det gøres ved at nippe de visne blomster af og fjerne døde og visne blade igen og igen. En daglig tur rundt i haven med saksen kan faktisk gøre underværker, og holde planterne i gang indtil nattefrosten kommer.

Blanke, mørkegrønne blade

Men der er naturligvis også stauder og planter, som vi ikke har for blomsternes skyld, men fordi de har smukke blade, og måske kan dække noget af den bare jord. En af de allerfineste planter til det formål er hasselurt. Hasselurt er en fin lille bunddækkeplante, der ikke bliver mere en 10 centimeter høj. Den har fine blanke og mørkegrønne blade, der er smukke en meget stor del af året.

Vokser i dele af Europa

Hasselurt, med det botaniske navn Asarum europaeum, vokser vildt i dele af Europa – som navnet også antyder. Dog ikke i Skandinavien og Nordtyskland. Men tager man et stykke ned til Vesttyskland eller Tjekkiet så kan man finde den vildtvoksende, ligesom den også gror i Sibirien og Kaukasus. Hasselurt er en skovplante, der vokser i bunden af løvskove.

Breder sig langsomt

Hasselurt er altså et meget fint og nemt bunddække, hvis bare den placeres i skygge og i en fugtigheds bevarende jord gerne med meget humus – ligesom i en skovbund. Hasselurt er en smule dyr i anskaffelse, og derfor er det måske ikke en bunddækkeplante, man vælger at plante ud i store arealer. Hasselurt breder sig heller ikke voldsomt hurtigt, men den kan så sig selv og breder sig også langsomt med nye skud hvert år.

Hasselurt som lægeurt

I Geografisk Have kan du se hasselurt i Krydder- og lægeurtehaven. Hasselurt har nemlig været meget brugt som lægeurt. Blandt andet har rodstænglerne været brugt til brækmiddel. Den er med andre ord en giftig plante. Som sagt er hasselurt ikke en plante man har for blomsternes skyld. De er nemlig ret små og er gemt under bladene, hvor de med deres duft tiltrækker fluer til at bestøve sig.

Skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler Niels Melballe.