Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Gærdesmutten

Gærdesmutten – fuglen der kan forveksles med en mus

 

Har I set den? Nu hvor bladene falder af træerne er en lille fugl mere synlig end den plejer at være. Gærdesmutten.

I Geografiks Have ser vi den finurlige lille fugl, med den strittende hale meget ofte. Bag vores mandskabsbygning, i Nordamerika-området og omkring receptionen. Nogle gange bliver den forvekslet med en mus. For den piler hurtigt rundt mellem grene og blade helt nede ved jorden, hvor den søger efter føde. En gang i mellem er man heldig, at den sidder stille i et par sekunder foran en, på en gren eller på kanten af en trillebør, inden den igen piler videre. 

Overgået af fuglekongen

Gærdesmutten er, med sine 10 cm i størrelsen, kendt som ’Danmarks anden mindste fugl’, kun fuglekongen er mindre herhjemme. Det er for gærdesmutten smart at være lille, for den kan komme ind i sprækker og revner mellem kvas, grene og brændestakke, hvor andre større dyr må give fortabt. Her finder den insekter. Gærdesmutten æder næsten kun insekter. Om vinteren kan den dog godt finde på at tage frø og kerner, hvis føden er knap.

Ikke alle gærdesmutter smutter

Gærdesmutten er en standfugl, der lever i Danmark hele året. Den yngler her om sommeren og bor her om vinteren. Man anslår at der er omkring 400.000 ynglepar i Danmark, men antallet af gærdesmutter svinger faktisk meget. En rigtigt hård vinter kan reducere bestanden i stor stil, og en del danske gærdesmutter kan trække mod Tyskland. De milde vintre, som vi har haft de sidste par år, gør i modsætning at bestanden går frem.

Lånte varmestuer

Om vinteren er der også mange gærdesmutter fra det øvrige Skandinavien i haverne. De er kommet herned til Danmark, for at komme væk fra kulden længere mod nord. Det er typisk i oktober at de skandinaviske gærdesmutter ankommer. Så netop nu oplever vi en masse gærdesmutter, både de skandinaviske og de danske. I vinternatten kan de, for at holde varmen, godt finde på at klumpe sig sammen i redekasser, der blev brugt af andre fugle hen over sommeren.

Lille og hurtig som en mus

Hvis man vil have gærdesmutter i haven, er det godt at have kvasbunker, tæt buskads, brændestakke, bladbunker og nogle fuglekasser. Hvis I besøger Geografisk Have i vinterhalvåret, så prøv om I kan spotte den lille finurlige gærdesmutte, der piler omkring på jagt efter insekter.

[sc name=”blogauthor”]

Der findes også andre klummer om fuglelivet i Haven som du kan læse her:

Fugleliv og fuglekongen

Spætmejsen 

Rødhals

… Og på side 9 i Magasinet Lykkefund, kan du læse om Stæren

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.