De smukke rønnebær

Her i slutningen af august og i starten af september kan man gå og nyde de smukke rønnebærtræer, som står med deres smukke orangerøde frugter. Rønnebær er nemlig et af de træer, der er hjemmehørende i Danmark, og som derfor flere steder kan findes i stort tal vildt i naturen. Røn er det man kalder et pionertræ. Det vil sige, at røn vil være én af de første arter, der eksempelvis vil spire op i et ryddet skovområde.

Spiselige bær?

I de første leveår vil røn også vokse ret hurtigt, men i løbet af nogle år vil den blive indhentet af andre træer. Rønnetræer er nemlig ikke træer, der bliver voldsomt store. Derfor er det også et udmærket træ til haven. I dag prioriterer mange haveejere nok, at have træer med spiselige frugter, og derfor er rønnebærtræer måske ikke et førstevalg. Giftigheden af rønnebær er også blevet diskuteret længe. Man kan godt spise bærrene, men det anbefales ikke at spise for mange. De smager nu heller ikke specielt godt. Men de er til gengæld rige på C-vitamin.

‘Fugl fange’

Faktisk har vi flere arter af røn hjemmehørende i Danmark. Den mest kendte art er dog almindelig røn Sorbus aucuparia. Det smukke epitet ’aucuparia’ betyder ’brugt til at fange fugle med’ (latin: avis=fugl og capio=fange), da rønnebærrene er blevet brugt som lokkemad i fuglesnarer. Det er heldigvis forbudt nu til dags, hvor man til gengæld kan plante røn, hvis man gerne vil tiltrække flere fugle til sin have.

En smuk, forskelligartet oplevelse

Hvis man vil have et rønnebærtræ i sin have, kan det imidlertid godt betale sig at kigge på andre arter end almindelig røn. Der findes nemlig adskillige arter, og flere af dem er både smukke og nemme at dyrke. I Geografisk Have kan du finde helt op til 9 forskellige arter forskellige steder i haven. Det er alt lige fra lave buske til store brede træer. De forskellige arter af røn har også forskellige bærfarver. Fra klar gul til lyserød, og flere af dem har også et flot efterårsløv. Det gælder for eksempel japansk røn Sorbus commixta. Så gå på opdagelse i rønnebærtræernes verden i Geografisk Have – det er en smuk oplevelse!