Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Blåbær

Nu er det ved at være ved den tid, hvor blåbærrene modner både i naturen og i haverne. Den art, som vi danskere gerne dyrker, er den amerikanske blåbær Vaccinium corymbosum. Men vi har også vildtvoksende blåbær i Danmark. Den vilde danske art Vaccinium myrtillus dyrker man ikke ret tit i haver, for den skal man nemlig have ganske mange af, hvis der for eksempel skal blive til et glas marmelade. Den vilde danske blåbær er nemlig dværgbuske, med ret små bær. De gror i sur jord og kan findes i store bevoksninger i midtjyske skove.

Danske og Amerikanske

Amerikansk blåbær kan derimod blive en to meter høj busk, som kan give et ganske pænt udbytte, hvis den står rigtigt. Det er bedst at have et par stykker og gerne forskellige sorter, så de kan bestøve hinanden. Ligesom den vilde danske, vil Amerikansk blåbær gerne stå i en sur og fugtighedsbevarende jord. Det kan for eksempel være spagnum, men en god kompostblandet jord og noget sur gødning kan også bruges.

Sunde egenskaber

Blåbær er en af de buske der er blevet vældig populær samtidig med at rhododendronbedene havde et stort opsving i 00-erne. Og det er selvfølgelig også oplagt at dyrke blåbær sammen med sin rhododendron, da de trives under samme forhold. Bærret er blevet kendt for sine sunde egenskaber, da de er fulde af antioxidanter og vitaminer, som gennem tiderne har været brugt til at afhjælpe dårligdomme.

Højere end et menneske

Blåbær er i øvrigt nært beslægtet med både tranebær og tyttebær. De høre alle til den samme slægt, som består af ca. 400 arter der vokser mange steder i verden. I Geografisk Have gemmer blåbærbusken sig i Nordamerika-området, der ligger mellem Japan og Sydamerika. Den kan være svær at finde, men den er der! Træder du ind på ”mos-stien” skal du kigge efter noget der ligner et lille træ, som er en smule højere end et voksent menneske. Her gemmer busken sig godt indtil bærrene modnes og bliver genkendelige. Den danske blåbær har vi desværre ikke i haven, men den kan ses mange steder i Jylland, mens den er mere sjælden på Fyn og Sjælland.