Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Blå oliebille og vorterod

Blå oliebille og vorterod

Et sikkert tegn på forårets komme, er når man ser de store blå oliebiller kravle rundt i sine blomsterbede. Her i det østlige Jylland, trives de rigtigt godt. Vi har mange oliebiller i Geografisk Have. Og de sidste par uger er deres pupper, som har ligget i jorden hele vinteren, blevet udklækket til biller, der kravler rundt og æder plantemateriale. Blå oliebille er i den grad en bille man lægger mærke til. En hun med æg, bliver nemlig ualmindelig stor; op til 4-5 cm. Derudover har billen en flot metallisk blå farve, som glimter i solen, når den bevæger sig.

De blå elsker de gule

Blå oliebille holder særligt af blomsten ”vorterod”, som giver et helt tæt, bunddække af små gule blomster. Og den kan du også finde derude lige nu – både i naturen, i haver og her i Geografisk Have. Vorterod spreder sig ud i vores græsplæne og særligt i Kina-området i Geografisk Have, er fyldt med vorterod. Og DET er noget oliebillerne kan lide. Billerne æder planten, mens larverne bruger vorterod, på en helt anden måde.

Venter på et lift

I disse dage lægger den store blå oliebillehun nemlig sine små æg, som hun graver ned under jorden, tæt på vorterod. En blå oliebillehun lægger op til 1000 æg ad gangen. Hun er nødt til at lægge mange, for mange af larverne overlever nemlig ikke. Æggene klækker allerede efter få dage, og herefter kravler den lille larve op i toppen af en blomst, som typisk er en vorterod. Her sidder larven og venter på, at der kommer en enlig bi forbi for at bestøve blomsten. Oliebillelarvens strategi er nemlig at flyve med en enlig bi, hjem til dens bo. Her vil larven æde både biens larve og det pollen som bien ellers har samlet som en madpakke til sit eget afkom.

Blind passager

Men oliebillelarvens plan er ikke fejlfri, for den kan nemlig ikke skelne mellem insekter, når den venter på sit lift. Så hvis der kommer en flue, en mariehøne eller noget andet, så griber larven alligevel fat i disse insekter, men bliver fløjet til det helt forkerte sted.

Havde du håbet på at få enlige bier i dit insekthotel, er der altså chance for, at du i stedet får en oliebille som gæst.

Blå oliebille i vorterod i Geografisk Have
Blå oliebille i vorterod

[sc name=”blogauthor”]

Læs flere klummer om insekter her:

Admiralsommerfugl
Dueurtsværmer
Humlebi
Amerikansk fyrretæge

 

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.