Humlebierne – foråret og sommerens brummende flyvere

Humlebien er et af vores allermest kendte insekter. Man kan næsten fremkalde sig lyden af en brummende humlebi, blot ved at læse denne klumme?
Hvis ikke, så se at komme ud i haven og lyt efter! De store dronningebier er netop vågnet efter vinterens dvale, og flyver rundt derude nu. De leder efter nektar og mulige steder at etablere en koloni.

En af de vigtigste fødekilder for humlebier, er de tidligt blomstrende gæslinger fra pil. Når dronningens sult er stillet, skal hun ud og finde et sted der egner sig til at bygge rede. Humlebier er sociale bier; dvs. at de bor sammen i en koloni. Generelt finder dronningebier små huller nær jorden – det kunne fx være en forladt muserede, som er lige til at flytte ind i.
Når dronningen har fundet et godt bibo, begynder hun at lægge sine æg, som blev befrugtet sidste år. De første æg er alle hun-bier, som ikke selv kan lægge æg. De bliver derfor til små arbejderbier. Dronningen hjælper i starten til med at hente mad og arbejde i boet. Efter noget tid vil hun dog bruge al sin tid i boet, for at lægge æg.

29 arter af humlebier i Danmark

Når biboet fra april-juni har vokset sig tilstrækkeligt stærkt og robust, begynder dronningen at producere han-humlebier og nye dronningebier. Hanbierne flyver straks ud af boet, for at finde andre dronninger at parre sig med. Når de først er fløjet, kommer hanbierne ikke tilbage til boet. De nye dronninger flyver også ud for at parre sig, men kan godt finde på at komme tilbage til boet for at overnatte. Når de nye dronningebier i juli-august har parret sig, flyver de ud for at godt finde et sted at gå i vinterdvale, og kommer ikke tilbage til det gamle bo. Når vinteren kommer, dør både den gamle dronning, resten af hanbierne og arbejderbierne.
Det er altså de nye dronningebier der næste år skal genstarte hele livscyklussen, når de vågner og flyver ud til piletræerne, for at få stillet deres sult. Der findes 29 arter af humlebier i Danmark, som nu alle vågner op til foråret.
Hvis man har have, kan man selv forsøge sig med at bygge boer til humlebierne. Grav en urtepotte, med hul i bunden, halvvejs ned og for den med lidt blade, en gammel fuglerede eller måske en muserede som man måske har fundet i en brændestak. I Geografisk Have har Kolding Miniby bygget luksus-humlebi-kasser, med tagpap og det hele. De kan købes i butikken, når haven engang åbner igen.


Af Rune Kjærgaard Lange
19. april 2020 | Haveblog

FacebookTwitterLinkedInEmail

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.