Admiralsommerfugl

Admiralsommerfugl 

Hele sommeren har mange haver haft glæde af en af vores største og mest almindelige dagsommerfugle: admiralsommerfuglen (Vanessa atalanta). Den er kommet flyvende sydfra i maj måned, og har tilbragt sommeren i de haver, der har mange blomster. Den har lagt masser af æg – op mod 1000 stk. kan en sommerfugl lægge. Når æggene er lagt, dør admiralsommerfuglen. Æggene bliver lagt på brændenælder. Larverne æder sig store og fede på ca. 4 uger. Herefter forpupper de sig, og allerede 2 uger senere er de nye voksne admiralsommerfugle udklækket.

Et smukt insekt på vej sydpå

Den nye generation af admiralsommerfugle i Danmark er altså på vingerne fra slutningen af juli. Det er dem vi ser nu. For her i efteråret er admiralen en af de sidste sommerfugle, vi ser inden vinteren. Fra august til oktober, begynder admiralsommerfuglene at trække sydpå, hvor cyklussen starter forfra igen. Admiraler flyver nemlig så langt som til Alperne og Italien. Når admiralsommerfuglen ankommer til landene sydpå, ligger de en masse nye æg, stort set med det samme. For de skal skynde sig inden de dør. De æg bliver til en ny generation af admiraler, som kommer til Danmark næste år i maj måned. Ringen er sluttet.

Frugtsukker

En admiralsommerfugl bliver altså under 1 år gammel og når kun at trække enten frem eller tilbage én gang. For at kunne klare den lange tur, skal den være ladet godt op med fedt. Det får den ved at spise en masse sukker inden den flyver afsted. Sukkeret bliver omdannet til fedt i sommerfuglens krop – sukker som sommerfuglen finder på nedfaldsfrugt. Hvis du har æbler til at lægge på græsset under dit æbletræ, vil du med garanti også kunne se admiralsommerfugle sidde og mæske sig af dem. Når sommerfuglen er tanket helt op, kan den flyve i op til 36 timer i træk. Og det tager cirka 2 uger for den at komme til dens sydlige destination. Afhængig af vinden selvfølgelig; for hvis det blæser kraftigt fra nord, kan den nå turen på 3-4 dage.

I Geografisk Have kan man stadig se de smukke admiralsommerfugle flagre rundt og gøre sig klar til rejsen. Vi hilser deres børn velkomne igen til næste år.

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.