Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Dueurtsværmer og dueurt – skønheden og ukrudtet

Dueurtsværmer og dueurt – Skønheden og ukrudtet

Dueurt – ukrudt som mange haveejere kender, blomstrer netop nu. Det meste af sommeren har man måske luget dueurt væk mellem roserne, i køkkenhaverne og i staudebedene. Dem der har luget ukrudtet væk, har næppe nået at se de fine lysrøde blomster, som dueurt ville have fået, hvis man havde ladet dem stå.

En hel slægt af planter

Selvom mange haveejere kender dueurt, fordi den betragtes som ukrudt, tænker man måske ikke på, at dueurt er betegnelsen for en hel slægt af planter! I Danmark findes mange forskellige slags dueurt. I haverne er det både ’glat dueurt’, ’lodden dueurt’ og ’dunet dueurt’ der fjernes som ukrudt. Den mere kendte plante fra grøftekanterne ’gederams’, er også en dueurt. Navnet ’gederams’ er det norske navn, som vi nu også bruger på dansk. Tidligere hed gederams ’smalbladet dueurt’ på dansk.

Den farverige natsværmer

Den mangeartede planteslægt er en lækkerbisken for en af nattens allersmukkeste natsværmere. Nemlig ’dueurtsværmeren’ (Deilephila elpenor). Larven af dueurtsværmeren, æder ikke andet end planter i dueurtfamilien. Der er ikke mange natsværmere, der farvemæssigt kan måle sig, med de farvestrålende dagsommerfugle. Men dueurtsværmeren kan. Den voksne natsværmer har præcis samme farve som dueurten. Den er lysegrøn og lyserød, ligesom plantens blade og blomster.  

dueurtsværmer
Dueurtsværmer // Deilephila elpenor

En tyk larve med øjenpletter

Det er lige nu, fra august til september, at man kan finde de udsædvanligt store larver. De kravler rundt i dueurt og æder sig tykke og fede. Specielt i de store grupper af gederams, der står i grøftekanterne, kan man være heldig at finde de brune larver. Larven er udsmykket med 4 store øjenpletter. Når den føler sig truet, trækker den ansigtet ind i kroppen, sætter sig på hug og bevæger sig i små ryk, så det nærmest ligner en slange der hugger! Det skulle kunne skræmme fjender bort. Når larven har ædt sig tyk og fed, forpupper den sig i overfladen af jorden, hvor den ligger hele vinteren indtil den voksne natsværmer kravler ud i verden i maj måned året efter.

I Geografisk Have har vi dueurt mange steder. Især i Rosenhaven bliver der luget store mængder af dueurt væk hvert år. Men i Syvdalen står der dueurt og blomstrer på skrænterne, så der kan man godt tage på opdagelsesjagt efter dueurtsværmerlarven.

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.