Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Begonie

De hårdføre begonie

Begonie er normalt noget, vi forbinder med sommerblomster eller stueplanter. Dog er der efterhånden kommet nogle begonie på markedet, som kan klare sig udenfor året rundt. Og jagten på flere vinterhårdføre arter fortsætter. Det skulle nemlig ikke være helt usandsynligt, at der var flere, da der findes over 2000 arter af begonie.

Men faktum er dog, at de fleste begonie vokser i troperne og trives bedst i varme fugtige skove. De vokser primært i tropisk Asien, Afrika og Sydamerika.

Flottere blade – mindre blomster

Fælles for de vinterhårdføre typer er, at de har flotte blade, mens blomsterne er mindre prangende, end de er på f.eks. knoldbegonie, som faktisk er en menneskeskabt hybrid mellem to vilde arter. De begonie, som har vist sig at være hårdføre, kommer fra Kinas bjerge, hvor de typisk vokser i højderne omkring 2000 meter over havet. Det er blandt andet Begonia grandis,ac, der nu findes flere sorter af på markedet.

Varme, næring og dræn

I Geografisk Have har vi desuden eksperimenteret med arter som Begonia labordei og B. asperifolia, som dog har vist sig at være mindre lovende. Vil man have succes med de vinterhårdføre begonie udenfor, skal de plantes i særdeles veldrænet, næringsrig jord, som gerne må være til den sure side. Mange begonie vokser nemlig fra en knold, som helst ikke må have det for vådt om vinteren. Samtidig skal knolden bruge en masse næring til at komme godt i gang oven på den lange dvaleperiode vinteren igennem. Jorden skal være ret varm, før de begynder at skyde, og derfor er de også udprægede efterårsplanter, der blomstrer sent.

Dyrk dem som Dahlia

Hvis man ikke har tålmodighed til at vente på de smukke begonie, så er det naturligvis også muligt at dyrke alle begonie, der har knolde, ligesom man dyrker Dahlia. Her skal man grave knolden op, opbevare den frostfrit om vinteren, og lægge knolden i jorden igen i løbet af foråret.

I Geografisk Have kan du se Begonia grandis lige bag ved statuen ’Amalie med katten’ i Kina. Og Begonia asperifolia og Begonia labordei i Burmabedet samt i Væksthuset, hvor planterne er væsentligt større og trives bedre grundet det lunere klima.

Ugens haveklumme er skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler, Niels Melballe.