Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Virginsk vinterbær

Virginsk vinterbær

Virginsk vinterbær er en fin og dekorativ busk til vinterhaven. Den er stadigvæk en relativ sjælden busk i danske haver og det skyldes måske, at den fortrinsvis bliver solgt ved juletid. Her bære den de smukke røde bær, som kan sidde tæt op og ned af alle grene, som har givet den sit danske navn. Resten af året lever vinterbær en ret anonym tilværelse og ligner mange andre grønne buske.

Tvebo

Men en anden grund kan også være at man faktisk er nødt til at have to buske. Mange er måske blevet enormt skuffede over vinterbær, efter at de har plantet den i haven. Virginsk vinterbær er, ligesom dens kendte slægtning kristtornen, nemlig tvebo. Det vil sige, at der er han og hunplanter, og det er kun hunplanterne der sætter bær. Men ikke nok med det, så er man faktisk også nødt til at plante en hanplante hvis man vil have bær, for ellers bestøves planten ikke.

Ses hos blomsterhandleren

Vinterbær vil typisk ikke bære helt så mange bær som de grene man køber afskårne ved blomsterhandleren. Det er fordi disse dyrkes ’hårdt’, for at give mange bær. Visse fugle er i øvrigt også glad for vinterbær, så hvis der for eksempel er mange drosler i området, så kan bærrene hurtigt få ben at gå på. I øvrigt er vinterbær en nem plante at dyrke. Den vil gerne stå i en lidt fugtig og sur jord, men finder sig i det meste.  Virginsk vinterbær eller Ilex verticilliata som den hedder på latin, kommer i øvrigt fra det østlige USA, hvor den vokser i fugtige områder og tæt ved vand. Bærrene er lettere giftige for mennesker, og bør derfor ikke spises.

Hunplante søges

I Geografisk Have har vi desværre mistet hunplanten, mens vi stadig har en hanplante. Han står i Syvdalen og kan skimtes fra stien, tæt ved den store lind. Men busken står dog lidt skjult bag andre planter og gør ikke så meget væsen af sig, som sin hunlige modpart ellers ville have gjort. Vil man læse mere om Virginsk vinterbær skal man lige være opmærksom på at Skimmia nogle gange også kaldes vinterbær på dansk, men at det er en helt anden plante, som kommer fra Japan.