Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

De specielle stedsegrønne – Vinterlue

De specielle stedsegrønne – Vinterlue

Blandt de smukke stedsegrønne kommer vi ikke uden om vinterlue eller Photinia davidiana. Ja, faktisk er den også kendt som Stranvaesia davidiana. Men det har noget med de komplicerede regler for botanisk navngivning at gøre.

Et gammelt ord for flamme

Dens danske navn derimod, hentyder til at bladene om vinteren ændrer farve til det rødlige og at de sammen med de røde bær, lyser op i vintermørket som en lue. Et gammelt ord for flamme. Derfor var jeg også lidt skuffet, da jeg den anden dag gik ned i Syvdalen, for at se på Havens eneste eksemplar. Her var bladene nemlig stadigvæk fuldstændig grønne! Men okay, vinteren er kun lige begyndt.

Klimazoner

Men faktisk kan der også være den forklaring, at vinterlue faktisk kan være meget forskellig i sit udseende fra plante til plante. Det skyldes at den i naturen vokser over et meget stort geografisk område. Den kommer fra Kina, hvor den kan findes i ikke mindre end 12 kinesiske provinser samt i Vietnam og helt ned på Malaysiahalvøen. Altså et meget stort område med forskellige klimazoner. Planter der vokser over et så stort område, kan meget nemt udvikle sig forskelligt og derfor kan der være forskel på hvor stor og hvor rødlig ens plante bliver.

Ikke for fugle

Men under alle omstændigheder er vinterlue en smuk plante, som har et lidt eksotisk udtryk over sig, med de blanke mørke grønne blade og de glatte gråbrune grene. Om foråret, når den skyder på ny, kan man også se at de nye skud er helt rødlige og giver planten et fint rødt skær. Hen på foråret kommer de små klaser med hvide blomster og hen på sensommeren kommer klaserne med røde bær, som ofte bliver siddende hele vinteren, da de ikke er nogen stor favorit blandt fuglene.

Her finder du busken

Vinterlue kan ses i Syvdalen i Geografisk Have, hvor den står i Kina-området og kan ses fra stien stående på den anden side af bækken.

[sc name=”blogauthor”]

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.