Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Tempeltræ

Ginkgo biloba // er et løvfældende nåletræ, der oprindelig stammer fra Kina. Tempeltræet har eksisteret i mindst 240 millioner år, hvor træet blev betragtet som helligt og ses ofte plantet ved buddhistiske templer og munkeklostre. Bladene, eller rettere nålene, er vifteformede, ofte 2-lappede, med gule høstfarver

Oprindelse/udbredelse: Tempeltræet blev først kendt af europæere i Japan, hvor det findes dyrket ved templerne, og hvor det også findes forvildet. Træet hører dog hjemme i de fugtige blandingsskove langs floderne i det centrale Kina på Emei-bjerget.

Tempeltræet har eksisteret i mindst 240 millioner år. I dag er der blot én art tilbage. Slægten kendes fra 125 millioner år gamle forsteninger på Bornholm og fra 4 millioner gamle aflejninger i Nordtyskland. Træet har altså givetvis været i Danmark i over 100.000.000 år. Det kendes fra fossiler fra Jura-tiden der er næsten identiske med den nulevende art. I Danmark har det dog været fraværende senest siden sidste istid og indtil det igen blev indført som haveplante efter 1730.

I Østen har man i århundreder anvendt løvet som medicin mod svampe- og bakterieinfektioner.

Geografisk Have: Kina [112, 600] og Japan [78, 81, 83]

Tempeltræ Tempeltræ_autumn Tempeltræ_bladeogfugter