Nattens natur i haverne

Nattens natur i haverne

Har du prøvet at sove i telt i haven? Hvis du har, kender du til, at lydene er anderledes om natten. For i haverne pusler, kribler og krabler det om natten. Måske skriger en ugle eller et pindsvin roder rundt i bladene. Nattens natur er en del af naturen, som vi sjældent oplever, fordi det er menneskers natur at sove om natten. Men nogle af de dyr, som er nataktive kan opleves hjemme i haverne.  

De mange vilde dyr i mørket

Et af de mest kendte, og måske mest vellidte nataktive dyr i haven, er pindsvinet. Pindsvin er vågne om aftenen og om natten, hvor de render rundt på græsplæner, i rododendronbuske og i køkkenhaver, for at finde snegle, orme og biller.

Et andet dyr, der er vågen om natten, er muldvarpen. Dens øjne er indrettet til at kunne kende forskel på lys og mørke. Derfor kan man nogle gange være heldig at finde en muldvarp, der er på jagt oven over jorden.

En tredje gruppe af dyr, som vi næsten alle kender, er natsværmerene. Og med dem kan man få en ekstraordinær naturoplevelse, hvis man vil holde øje og undersøge dem om natten. Man kan anskaffe sig en pære med ultraviolet lys og tænde den ude i haven. Lyset kan lokke natsværmere i flotte farver til, som man slet ikke vidste fandtes i haven.

Vores mest almindelige ugle, natuglen, jager også om natten. I en del haver kan de opleves, fordi de jager andre nataktive dyr i haverne. Nemlig mus og rotter. For slet ikke at tale om biller, salamandre, tudser, ræve, grævlinger og flagermus. De er også nataktive, og i visse haver færdes de frit, men opdages sjældent.

Radio

Der sker altså rigtig mange ting i haverne om natten, og det vil vi undersøge her i Geografisk Have. Fredag d. 16. okt. klokken 06.00-07.00, kom P4 Trekanten nemlig på besøg, for at opleve naturen i haverne i mørket. Det blev til en radioudsendelse hvor vi gik på jagt efter de nævnte dyreoplevelser. Så hvis du vil høre med og blive inspireret til, selv at gå ud og bruge en nat på at opleve haven, kan du lytte med her: Lyt til P4 Trekanten – Nattens natur i Geografisk Have. (starter 00.12.08 og slutter 00.40.24.) 

Rune med natsværmere i bur
Her ses Rune Kjærgaard Lange med 3 flotte natsværmere. Brun Bjørnespinder, Måneplet og en ukendt art. Fanget i Geografisk Have i sommerferien.

Læs om nattens duftende blomst: almindelig gedeblad.

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.